back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε επίσης

Την τελευταία της επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο ως καγκελάριος πραγματοποίησε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Η πανδημία, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το Brexit βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συναντησής της με το βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η οποία πραγματοποιήθηκε στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκαν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους βρετανούς πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, λόγω της επικράτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, δήλωσε ότι αναμένει οι περιορισμοί να αρθούν σύντομα, τουλάχιστον για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το Euro, με τον βρετανό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δε σκοπεύει να ζητήσει μείωση του αριθμού των φιλάθλων που παρακολουθούν ζωντανά τους αγώνες στο Wembley. H Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δήλωσε ανήσυχη και επιφυλακτική λόγω της αυξημένης πληρότητας του σταδίου.

Αναφορικά με το Brexit, οι δύο ηγέτες συμφωνησαν ότι διαφωνούν. Αγκάθι παραμένει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, με την καγκελάριο να τονίζει ότι απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες, αφενός, θα προστατεύουν την Ενιαία Αγορά της ΕΕ, και αφετέρου θα είναι αποδεκτές από τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. Με το εν λόγω Πρωτόκολλο αποφεύγεται η δημιουργία σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που παραμένει στην ΕΕ. Και ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι παραμένουν πολλά ζητήματα άλυτα.

Η καγκελάριος, ερωτηθείσα, εάν οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξής θα πρέπει να προσκαλούνται στις Συνόδους της ΕΕ, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των μεταξύ τους σχέσεων στη μετά-Brexit εποχή, περιορίστηκε στη δήλωση: “Θα δούμε”. Άλλωστε, σε λίγους μήνες η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνεται. Δεν είναι σε θέση να αναλαμβάνει τέτοιες δεσμεύσεις.

Τέλος, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός νέου ακαδημαϊκού μεταλλίου προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ. Το χρηματικό έπαθλο των 10.000 λιρών θα φέρει το όνομα της βρετανίδας επιστήμονα Caroline Herschel, που υπήρξε πρωτοπόρος της αστροφυσικής. Θα απονέμεται, από το 2022, σε γερμανίδες ή βρετανίδες που διακρίνονται στο χώρο της επιστήμης.

Νωρίτερα, η καγκελάριος έγινε δεκτή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Kάστρο του Ουίντζορ, τη βασιλική κατοικία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα