back to top
24.3 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

24.3 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Στη γραμμή της «λύσης των δύο κρατών» επέμεινε χθες στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Στη γνωστή πλέον γραμμή της “λύσης των δύο κρατών” επέμεινε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στα κατεχόμενα με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εισβολής του 1974.

Το «καλό νέο» που επιφύλαξε χθες ο Ερντογάν για τους Τουρκοκύπριους αφορούσε ε απλά την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού μεγάρου», ενός νέου «κοινοβουλίου» και ενός «κήπου του λαού» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο. Ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος να προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης.

Η Λευκωσία και η Αθήνα πάντως παρακολουθούν τις κινήσεις και τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου ενώ στην Κύπρο βρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου ξεχώρισαν δύο σημεία με τον Ερντογάν να επιμένει στη σημασία της λύσης των δυο κρατών. Απέκλεισε για ακόμα μια φορά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και αναφέρθηκε στην λύση των δυο κρατών ως την μοναδική βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Στα πλαίσια της περιγραφής του μοντέλου της λύσης του Κυπριακού, αξιοσημείωτη υπήρξε η αναφορά του Ερντογάν σε ξένους παράγοντες, κυρίως στις ΗΠΑ που προσπαθούν όπως ειπώθηκε να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα στην τουρκική πλευρά. Επίσης, αναφέρθηκε σε κύκλους που επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα στο κοινό μέτωπο Τουρκίας- Τουρκοκυπρίων.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο ξεχώρισε στην ομιλία του Ερντογάν αφορούσε το «καλό νέο» που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει όταν βρισκόταν στην Τουρκία ότι θα ανακοίνωνε με την άφιξη του στα κατεχόμενα. Πάντως, δεν ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ή την αναβάθμιση του καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό, ούτε το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ο περιορισμός των «καλών νέων» στην ανέγερση νέου λεγόμενου Προεδρικού και κτιρίου της λεγόμενης Βουλής δεν εφησυχάζουν Λευκωσία και Αθήνα καθώς πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να επανέλθει στα «καλά νέα» σε κάποια φάση του προγράμματος της παράνομη επίσκεψης του.

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι εξαγγελίες Ερντογάν πιστεύεται πως είχαν ως αποδέκτες την τ/κ κοινότητα η δε παρουσία αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτέλεσε έκπληξη μια και σε άλλες περιπτώσεις έδωσαν το παρόν τους στα κατεχόμενα, προκαλώντας την αντίδραση Λευκωσίας, Αθήνας και Ε.Ε.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για αναμενόμενη επανάληψη των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων. «Θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα