back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

H WADA ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Αθήνας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη WADA να ανακοινώνει την ανάκληση της διαπίστευσης. Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα ενημερώθηκαν άμεσα για την απόφαση, με το εργαστήριο να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για ανάλυση δειγμάτων ελέγχου ντόπινγκ.

Σύμφωνα με το άρθρο 13.7 του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, το εργαστήριο μπορεί να προσβάλει την απόφαση στο CAS εντός 21 ημερών από τη λήψη της απόφασης. Επίσης, μπορεί να αιτηθεί επίσπευση της διαδικασίας επαναδιαπίστευσης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 4.6.6.2 του Κώδικα.

Την 1η Οκτωβρίου 2019 η WADA είχε αναστείλει για έξι μήνες τη λειτουργία του εργαστηρίου στο ΟΑΚΑ λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κρατικής υποστήριξης. Η αναστολή παρατάθηκε στη συνέχεια σε δώδεκα μήνες, ενώ το εργαστήριο εξασφάλισε αναστολή έξι μηνών για να συμμορφωθεί, αφού λόγω της πανδημίας ήταν δύσκολη η διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της παράτασης, το εργαστήριο παρείχε πολλαπλές ενημερώσεις για την κατάστασή του και η WADA προχώρησε σε εξ αποστάσεως αξιολόγησή του πριν το τέλος της περιόδου αναστολής.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της WADA εξέτασε τα ευρήματα της αξιολόγησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργαστήριο δεν είχε αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις και δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο επίπεδο που απαιτείτο για ένα εργαστήριο διαπιστευμένο από τη WADA.

Ανδρέας Χανιάς

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα