back to top
21.2 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

21.2 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Πανελλαδικές: Αλλαγές σε ημερομηνίες και μηχανογραφικά

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμπλήρωση του διπλού μηχανογραφικού «σπρώχνει» την ανακοίνωση των βάσεων σε ημερομηνίες μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, ενώ δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και τις πανελλαδικές ώστε να διεξαχθούν νωρίτερα.

Το υπουργείο Παιδείας είναι αναγκασμένο, βάσει των νέων συνθηκών να τροποποιήσει το παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, που κάθε χρόνο ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται σενάριο, που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο την ανακοίνωση των βάσεων.

Η θέσπιση του διπλού μηχανογραφικού τον περασμένο Φεβρουάριο, που ορίζει «δεύτερη ευκαιρία» για τους υποψηφίους και συμπλήρωση δύο μηχανογραφικών, άνοιξε τη συζήτηση για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η πρώτη συμπλήρωση μηχανογραφικού εντός του Ιουλίου θα περιόριζε τις επιλογές των υποψηφίων σε 15-20, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο υπάγονται (το 10% των επιλογών του).

Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια και οι υποψήφιοι πληρούν το κριτήριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα συμπλήρωναν ένα δεύτερο μηχανογραφικό χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, διεκδικώντας τις κενές θέσεις.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία εγγραφής πρωτοετών στα πανεπιστημιακά τμήματα, τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού συζητείται να ανακοινωθούν (σ.σ. εφόσον τελικά ισχύσει η δυνατότητα του διπλού μηχανογραφικού) γύρω στα μέσα Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του δεύτερου μηχανογραφικού και να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα στο τέλος Αυγούστου και να μην επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών στα πανεπιστήμια εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο υπουργείο συζητούν αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και στη διαμόρφωση της φετινής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ τα πανεπιστήμια για δεύτερη χρονιά καλούνται να έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή των εισακτέων θέτοντας ακαδημαϊκά κριτήρια, την ίδια ώρα που οι συζητήσεις για αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις τμημάτων έχουν «φουντώσει».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα