back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Εικονικές καταδύσεις σε υποθαλάσσια μνημεία της χώρας μας

Διαβάστε επίσης

Την συναρπαστική εμπειρία του καταδυτικού τουρισμού θα προσφέρει σε όλους ακόμα και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν κολύμπι, η ανάπτυξη μίας νέας μεθόδου 3D υποβρύχιας ψηφιοποίησης και η δημιουργία ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Οι μη καταδυόμενοι πολίτες θα μπορούν με ασφάλεια και ακρίβεια να περιηγηθούν σε υποθαλάσσια μνημεία σε πραγματικό χρόνο είτε πάνω σε ένα σκάφος κοντά στο ναυάγιο είτε από κάποιο Μουσείο της χώρας μας.

Καινοτόμο σύστημα 3D περιήγησης εντός zωντανής αναμεταδιδόμενης υποβρύχιας εικόνας

Ο λόγος για το έργο «i-blue Culture» που υλοποιεί το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τέσσερις πιλοτικές υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις, το σύγχρονο Ναυάγιο του Χριστόφορου στη Σκόπελο και σε ακόμα τρία βυζαντινά ναυάγια, αρχαιολογικούς χώρους, επίσης στη Σκόπελο.

«Αυτό που επιχειρούμε είναι να δώσουμε σε όλους τους πολίτες και τουρίστες την δυνατότητα να γνωρίσουν τον ενάλιο πλούτο της χώρας μας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο και όχι απλώς, σε ένα εικονικό περιβάλλον, δηλ, να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο και να δέιξουμε στον επισκέπτη πως είναι το ναυάγιο αλλά να του προσφέρουμε ζωντανή αναμετάδοση από το εκάστοτε μνημείο και την αίσθηση ότι καταδύεται ο ίδιος χρησιμοποιώντας το κινητό του ή το τάμπλετ του», εξηγεί στον Αθήνα 9.84 ο ερευνητής του Ινστιτούτου,Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ δρ. Στέλιος Κρηνίδης. «Αν π.χ. την ώρα της εικονικής κατάδυσης περνάει ένα δελφίνι από το ναυάγιο, ο χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί να το δεί. Να περιηγηθεί στο ναυάγιο από όποιο σημείο εκείνος επιθυμεί και θα του προσφέρεται ζωντανή αναμετάδοση του περιβάλλοντος».

«Ο περισσότερος κόσμος και στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό δεν έχει τις απαιτούμενες ικανότητες ενός καταδυόμενου δύτη, με αυτόν τον τρόπο θα έχει αυτή την δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα χωρίς καν να βραχεί», προσθέτει ο κ. Κρηνίδης.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο, αποτελεί πρόκληση για εμάς καθώς το υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν είναι εύκολο, παρόλα αυτά πιστεύουμε πως στο τέλος του προγράμματος θα δώσουμε ένα πολυ καλό αποτέλεσμα για τον χρήστη. Το «i-blue Culture» χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπολογίζουμε ότι έως το καλοκαίρι του 2023 το ναυάγιο του Χριστόφορου να είναι επισκέψιμο από εικονικούς δύτες. Είναι ένα ενετυπωσιακό μεγάλο και ψηλό ναυάγιο καθώς το πλοίο στέκεται όρθιο στον βυθό και βρίσκεται στα 35 μέτρα βάθος. Κατόπιν θα ακολουθήσουν και τα αλλα τρία βυζαντινά ναυάγια. Ωστόσο θα θέλαμε, ως κοινοπραξία, το έργο να αξιοποιηθεί και σε άλλα υποθαλάσσια μνημεία της χώρας μας, τα οποία είναι πολλά», καταλήγει ο κ. Κρηνίδης.

Κοινοπραξία του «i-blue Culture»

  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
  • Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου ΙΚΕ
  • Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών
    Arx.Net A.E.
  • Πολυτεχνείο Κρήτης -Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα