back to top
34.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Γερμανία: Ισόβια σε συνταγματάρχη του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διαβάστε επίσης

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς έκρινε τον 58χρονο Ανουάρ Ρασλάν ένοχο για τον φόνο και τον βασανισμό 27 ανθρώπων σε μυστικό κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251, στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο Σύρος πρώην συνταγματάρχης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και στα αραβικά, ατάραχος.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020.

Τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του παρέδωσαν μια γραπτή δήλωση του πελάτη τους, στην οποία ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Ο Ρασλάν, που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση

«Είναι αληθινά ιστορική», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW Κένεθ Ροθ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, μετά το τέλος αυτής της πρώτης δίκης στον κόσμο για ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Τα βασανιστήρια και ο φόνος κρατουμένων για τα οποία κρίθηκε ένοχος είναι ένα στοιχείο-κλειδί του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης Άσαντ», υποστήριξε.

«Λόγω του ρωσικού και του κινεζικού βέτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποφανθεί για αυτές τις ακρότητες», υπογράμμισε ο Ροθ. «Όμως υπάρχει πάντα μια πολύ σημαντική εναλλακτική, η καταφυγή σε εθνική δικαιοδοσία, για να αποτιμήσει την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, που επιτρέπει να δικάζονται τα εγκλήματα πολέμου και οι μαζικές ωμότητες», είπε.

Τέλος, ο επικεφαλής της HRW προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα και είπε ότι μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια του διεθνούς αμερόληπτου και ανεξάρτητου Μηχανισμού (MII), ενός μηχανισμού του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, που έχει επιφορτισθεί να διευκολύνει τις έρευνες για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στη Συρία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα