back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το ρούβλι – Κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας

Διαβάστε επίσης

Το ρούβλι υποχώρησε σήμερα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό.

Νωρίτερα σήμερα, το δολάριο ανταλλασσόταν με 100 ρούβλια, συγκριτικά με 83,5 που ήταν η τελευταία επίσημη ισοτιμία την Τετάρτη. Το ευρώ αντιστοιχούσε σε 109,4 ρούβλια, συγκριτικά με 93,5 μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για να προστατεύσει την οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% σήμερα το πρωί. Παράλληλα, αποφάσισε να μην ανοίξει σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, εν μέσω φόβων για κατάρρευση των ρωσικών μετοχών όπως έγινε αλλού στον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσινγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα