back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες – Η μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που καταλείπουν την χώρα κυνηγημένοι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αναμένεται να φθάσει τα 5 εκατομμύρια εκτιμά η ΕΕ καθώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εισέλθει στην  Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο βαθαίνει στον ίδιο βαθμό που οι ρωσικές δυνάμεις ισοπεδώνουν την ουκρανική επικράτεια.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της βρετανικής εφημερίδας The Guardian εκατομμύρια άνθρωποι κατευθύνονται τις τελευταίες ώρες  προς την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Καραβάνια  ανθρώπων με τα ελάχιστα υπάρχοντα που μπορούν να μεταφέρουν, βρέφη σε καρότσια, παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους που αφήνουν τα αυτοκίνητα λόγω έλλειψης βενζίνης και συνεχίζουν με τα πόδια . Οι περισσότεροι βρίσκονται τρεις και τέσσερις ημέρες στον δρόμο διασχίζοντας μια απόσταση 100 μέτρων σε 20 λεπτά της ώρας .

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγόρευσε σε άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περισσότεροι από 60.000 Ουκρανοί ομογενείς έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους από την εισβολή της Ρωσίας για να πολεμήσουν. Ανδρες που περίμεναν στην ουρά στην ουκρανική συνοριακή πόλη Κράκοβετς ότι θα αφήσουν τις οικογένειές τους στην Πολωνία πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους για να πάρουν τα όπλα

Στην Ελλάδα, μέχρι την Κυριακή και με  βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας , συνολικά από την έναρξη του πολέμου έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι

Το τελευταίο 24ωρο  της καταγραφής (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 757

Από Ευζώνους: 8

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα