back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Επίσκεψη- θρίλερ της Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν – Κίνδυνος θερμού επεισοδίου ΗΠΑ-Κίνας

Διαβάστε επίσης

Σε ετοιμότητα θέτει η Ταϊβάν τα αντιαεροπορικά της καταφύγια, την ώρα που αναμένεται η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης.

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η Χουά Τσουνίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή σχολιάζει το Κρεμλίνο.

Η Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε χθες από την Σιγκαπούρη ασιατική περιοδεία σε τέσσερις χώρες της περιοχής και εικάζεται ότι είναι πιθανόν να αψηφήσει την οργή του Πεκίνου και να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Μαλαισία απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ,, σύμφωνα τον ιστότοπο Flightradar24. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η Νάνσι Πελόζι επιβαίνει του αεροσκάφους.

Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν. Από την άλλη, η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τη σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα – όχι σε bunker που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Eνώ σπανίως μια περιοδεία του ή της προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς και, πολύ περισσότερο, κάνει τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν τόσο δυνατά, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά – και πολύ πιο επικίνδυνα αναφέρει η WSJ.

H Πελόζι βρέθηκε χθες στη Σιγκαπούρη, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Κανείς, όμως, από τους τέσσερις παραπάνω προορισμούς που είχαν ανακοινωθεί επισήμως δεν κινεί το ενδιαφέρον όσο ο πέμπτος, δηλαδή η Ταϊβάν, η οποία φαίνεται πως έχει ενταχθεί εδώ και ημέρες στην περιοδεία της, μετατρέποντάς τη κυριολεκτικά σε θρίλερ.

To αεροσκάφος που μεταφέρει την Πελόζι επρόκειτο να φτάσει σήμερα στην Ταϊπέι, όπου και η ίδια θα διανυκτερεύσει, ενώ αύριο Τετάρτη η ίδια προτίθεται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο της Ταϊβάν. Εφόσον δε οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Ρεπουμπλικάνο Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997, που εν ενεργεία πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής θα επισκέπτεται την Ταϊβάν.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τις προθέσεις της Πελόζι γνώριζαν ήδη εδώ και καιρό τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στο υπουργείο Αμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επικρατεί πραγματικός συναγερμός. Τα στρατιωτικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσης και καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την ασφαλή μετάβαση της προέδρου της Βουλής στην Ταϊβάν και την αποχώρησή της από εκεί, έχοντας ήδη θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις που βρίσκονται στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Όσον αφορά στο Πεκίνο, έχει απειλήσει με δυναμική απάντηση – ακόμη και με στρατιωτικά μέσα – εάν γίνει πράξη αυτό που το ίδιο έχει χαρακτηρίσει ως πρόκληση και απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Για του λόγου το αληθές, στην επικοινωνία που είχε ο Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα με τον Τζο Μπάιντεν (ο οποίος επισήμως έχει πάρει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη επίσκεψη), τον προειδοποίησε ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, υπήρξε ξεκάθαρα απειλητικός στις νέες δηλώσεις του: «Θα θέλαμε να πούμε για μια ακόμη φορά προς τις ΗΠΑ ότι η Κίνα βρίσκεται σε αναμονή και ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν πρόκειται ποτέ να καθίσει και να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Η Κίνα θα δώσει αποφασιστικές απαντήσεις και θα λάβει ισχυρά αντίμετρα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε.

Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια, ενώ οι ΗΠΑ – όπως και το σύνολο των χωρών – δεν την έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος, έστω κι αν την εξοπλίζουν συστηματικά και την ενισχύουν οικονομικά, όπως έχουν δεσμευτεί. «Οσον αφορά το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβουμε, εάν τολμήσει να πάει, ας περιμένουμε να τα δούμε», κατέληξε ο κινέζος αξιωματούχος – αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα μπορεί να συμβούν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη, NewsroomΑθηνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα