back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Χιλιάδες επιχειρήσεις γλιτώνουν τις εφάπαξ επιστροφές για τυπικές παραβάσεις

Διαβάστε επίσης

Μπορεί περί τις 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έλαβαν πριν από λίγες ημέρες ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ προκειμένου να επιστρέψουν εντόκως και στο σύνολό τους τα ποσά των “επιστρεπτέων προκαταβολών” που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας (περί τα 200 εκ. ευρώ) μιας και εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων να μην έχουν τηρήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, εντούτοις φαίνεται πως κάποιες από αυτές τελικώς θα τη γλιτώσουν.

Μια από τις βασικές παραβάσεις ήταν η μη εφαρμογή της ρήτρας απασχόλησης, δηλαδή της διατήρησης του ίδιου αριθμού των εργαζομένων τους για συγκεκριμένο χρονικό, διάστημα.

Κι ενώ οι 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνταν , με τα ειδοποιητήρια , να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν επιπτώσεις όσοι εντοπίστηκαν να έχουν μεν παραβιάσει τους όρους του προγράμματος , αλλά χωρίς να είναι εξαιρετικά σημαντικές οι παραβιάσεις τους. Μάλιστα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι και έγιναν λάθη από πλευράς φορολογικής διοίκησης και μαζί με τα ξερά την πληρώνουν και τα χλωρά..

Αυτό που τώρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να προχωρήσει σε νέες διασταυρώσεις των στοιχείων για τις 18.000 αυτές επιχειρήσεις αλλά να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις όπου οι παραβιάσεις είναι ήσσονος σημασίας και οριακές. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η πρόταση σύμφωνα με την οποία εφόσον διαπιστωθούν τυπικές παραβιάσεις στον όρο για την διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζε ο κάθε κύκλος “επιστρεπτέας προκαταβολής” να απαλλαγούν οι υπόχρεοι από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων. Παράδειγμα τυπική παραβίαση αποτελεί το γεγονός η πρόσληψη ενός εργαζόμενου από μια επιχείρηση να έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η του μήνα.

Διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευελιξία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σαφής παραβίαση της νομοθεσίας, όπως η μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, του εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε3 για τα έτη 2019 και 2020 η έγινε αναδρομική διακοπή εργασιών από τη στιγμή που οι “ύποπτες” 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις μέσω των “επιστρεπτέων προκαταβολών ”

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα