back to top
27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν – Σι σήμερα στο περιθώριο της G20, η διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό, η «επόμενη μέρα» μετά την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο μετά τις εκλογές είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για G20: Στο Μπαλί της Ινδονησίας και στη συνάντηση την οποία θα έχουν ο Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 στρέφεται σήμερα η προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέρουν οι FT. Η ατζέντα είναι γεμάτη από σημαντικά θέματα για τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά: Πόλεμος στην Ουκρανία, εξελίξεις στην Ταϊβάν και την Κορεατική Χερσόνησο, εμπορικές διαφορές και κυρώσεις και άλλα. Πάντως, ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε συνάντηση με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, δήλωσε πως οι τρεις σύμμαχες χώρες είναι «ενωμένες όσο ποτέ» απέναντι στην απειλή της Πιονγκγιάνγκ – το καθεστώς της οποίας, όπως είναι γνωστό, στηρίζει το Πεκίνο. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο «σκληρός ανταγωνισμός» που υπάρχει ανάμεσά τους να μην εξελιχθεί σε σύρραξη.

Για Τουρκία: «6 νεκροί και 81 τραυματίες από την έκρηξη στην Ιστικλάλ» αναφέρει η Sabah, τον ίδιο τίτλο έχει και η Hurriyet προσθέτοντας ότι δύο τραυματίες είναι σοβαρά. «Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον» διεμήνυσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε, για να προσθέσει: «Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει».

Για μεταναστευτικό: Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία με αφορμή τους 234 μετανάστες που περισυνέλεξε στην κεντρική Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης, μεταξύ 22-26 Οκτωβρίου το «Ocean Viking» της ΜΚΟ SOS Méditerranée αναφέρει ο Guardian. To πλοίο έπλεε επί τρεις εβδομάδες στη θάλασσα, με την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να του απαγορεύει την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια. Τελικά, έδεσε την Παρασκευή σε στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο θεωρεί ότι εκβιάστηκε, καταγγέλλει ως «ανεύθυνη», «απαράδεκτη» τη στάση της Ιταλίας και προειδοποιεί για «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις». Από την πλευρά της, η Ρώμη χαρακτηρίζει τη γαλλική αντίδραση «επιθετική, ακατανόητη και αδικαιολόγητη». Σε κοινή τους δήλωση, τέσσερις χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη – Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος – υπογράμμισαν το Σάββατο την ανάγκη να αναπτυχθεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και μιας δίκαια μοιρασμένης ευθύνης.

Η υπόθεση θυμίζει πολύ εκείνη ενός άλλου διασωστικού πλοίου, του «Aquarius», που είχε αφεθεί τον Ιούνιο του 2018 επί μέρες στα ανοιχτά φορτωμένο με 630 ναυαγούς μετανάστες, αφού η Ιταλία, με υπουργό Εσωτερικών τότε τον Ματέο Σαλβίνι, του αρνιόταν την πρόσβαση στα λιμάνια της. Τελικά, είχε δεχθεί το «Aquarius» η Ισπανία. O Γάλλος πρόεδρος είχε πει όχι «ώστε να μη μετατοπιστεί η χώρα προς τα άκρα». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ακροδεξιά διαθέτει 89 βουλευτές στη Γαλλία, αριθμός-ρεκόρ, αλλά ο Μακρόν αναγκάστηκε να δεχθεί το «Ocean Viking»: την περασμένη Τρίτη, τηλεγράφημα του ιταλικού πρακτορείου Ansa είχε υποστηρίξει, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, πως οι γαλλικές Αρχές ετοιμάζονταν να υποδεχθούν το πλοίο στη Μασσαλία – και η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να το παρουσιάσει ως γεγονός.

Ουδείς αμφέβαλλε πως η Μελόνι θα ακολουθούσε ως πρωθυπουργός την πολιτική που είχε εφαρμόσει ο κυβερνητικός της εταίρος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι τους μήνες που είχε περάσει στο υπουργείο Εσωτερικών (Ιούνιος 2018 – Σεπτέμβριος 2019). «Θέσαμε ένα πολιτικό θέμα, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε λεκτική σύγκρουση. Από μέρους της Γαλλίας υπήρξε δυσανάλογη αντίδραση, εξαιτίας και των προβλημάτων εσωτερικής πολιτικής της» σχολίασε χθες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Η γαλλική πλευρά ανακοίνωσε ήδη τα πρώτα «αντίποινα»: εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ιταλία και αναστολή της γαλλικής συμμετοχής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εθελοντικής μετεγκατάστασης βάσει του οποίου έπρεπε να υποδεχθεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2022 και του 2023 3.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ιταλία (έχει πάρει μόλις μερικές δεκάδες). Με τη γαλλική Ακροδεξιά να κατηγορεί ανοιχτά τον Μακρόν για υποχωρητικότητα έναντι των εκβιασμών της Μελόνι, η κυβέρνησή του έστειλε 189 μετανάστες (ανάμεσά τους 24 γυναίκες και 13 ανήλικοι) του «Ocean Viking» σε παραθεριστικό κέντρο της χερσονήσου Ζιάν το οποίο βάφτισε «διεθνή ζώνη αναμονής», δεσμευόμενη ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απελαθούν τάχιστα – ακόμη 44 ασυνόδευτα παιδιά ανατέθηκαν στην Πρόνοια. Εντεκα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν πάντως προσφερθεί να υποδεχθούν συνολικά 175 από τους 234 μετανάστες του «Ocean Viking», βάσει ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που κινητοποιείται μόνο όταν φτάνουν τα πράγματα στο μη παρέκει.

Στην Ουκρανία: Μάχη με τον χρόνο και τις ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες δίνουν οι Αρχές της Ουκρανίας, προκειμένου η ζωή να επιστρέψει στην «κανονικότητα» στην πόλη της Χερσώνας, η οποία ανακαταλήφθηκε την Παρασκευή, μετά την υποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από τις αρχές του πολέμου αναφέρει ο Guardian. Όπως σημειώνεται στην επίσημη ενημέρωση, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών της πόλης και των γύρω περιοχών έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό, ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς κατά την αποχώρησή τους οι Ρώσοι κατέστρεψαν σημαντικό μέρος των υποδομών, ενώ ναρκοθέτησαν άλλες. Από ανθρωπιστικής άποψης, η κατάσταση «είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά τοπικός αξιωματούχος, επιχειρώντας να προσγειώσει τους πάντες, παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί για την απελευθέρωση της περιοχής, σύμβολο της οποίας έχει γίνει το… καρπούζι. Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας και σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ρώσοι στρατιώτες που έχουν μείνει πίσω και δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον κύριο όγκο, έχει επιβληθεί από τους Ουκρανούς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί. Επίσης, έχει απαγορευθεί η είσοδος και η έξοδος από τη Χερσώνα, μέχρι να υπάρξει νεότερη διαταγή.

Οσον αφορά τη Μόσχα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει τη νέα – και πιο σημαντική μέχρι σήμερα – ήττα της στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και οδεύει προς τη συμπλήρωση εννιά μηνών. Δεν είναι τυχαίο ότι, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι αποχωρούσαν από τη Χερσώνα, συνεχίζονταν με σφοδρότητα και αγριότητα οι μάχες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Πούτιν χρειάζονται επειγόντως μια «ρεβάνς», καθώς οι αλλεπάλληλες ήττες τους έχουν φέρει σε δεινή θέση, καταρρίπτοντας οριστικά τον μύθο του παντοδύναμου ρωσικού στρατού. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε αρκετοί προβλέπουν αναταράξεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου πληθαίνουν οι «ψίθυροι» κατά του προέδρου της και των επιλογών του.

Στις ΗΠΑ: «Λευκός καπνός» το βράδυ του Σαββάτου από την Πολιτεία της Νεβάδα σήμανε το τέλος του αγώνα για τον έλεγχο της Γερουσίας σχολιάζουν οι FT. Η νίκη της γερουσιαστού Κάθριν Κορτές Μάστο μπορεί να ήταν οριακή, ήταν όμως αρκετή για να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το ένα από τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο θα παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών. Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να πετύχουν μια πύρρειο νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φαίνεται ότι θα έχουν μια οριακή και συνεπώς εύθραυστη πλειοψηφία. Παρότι τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμα, μέχρι στιγμής οι Δημοκρατικοί έχουν εξασφαλίσει 205 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 211 έδρες, ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 218. Ακόμα κι έτσι οι Ρεπουμπλικανοί θα βάλουν στόχο, βέβαια, να δυσκολέψουν το νομοθετικό έργο του προέδρου Μπάιντεν στα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του. Και οι Ρεπουμπλικανοί όμως έχουν δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Πέραν του ότι το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν δεν συνέβη ποτέ, έχουν να διαχειριστούν και τον Ντόναλντ Τραμπ, που ανεξέλεγκτος έχει ήδη ξεκινήσει πόλεμο με άλλους πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 – όπως τον Ρον Ντε Σάντις ο οποίος έχει τις ίδιες συντηρητικές θέσεις με τον Τραμπ, τις εκφράζει όμως με πιο θεσμικό τρόπο. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει για το πόσο κακό μπορεί να κάνει στους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ, καθώς ακόμα επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος.

Για Διάσκεψη για το Κλίμα: Η απαισιοδοξία τείνει να κυριαρχήσει στη σύνοδο για το κλίμα Cop27 που πραγματοποιείται στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αντιθέσεις που υπάρχουν παραμένουν έντονες, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται καν βέβαιο ότι θα υπάρξει ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, πέρα από μια τυπική δήλωση αναφέρει ο Guardian. Παρά το γεγονός ότι χθες υπήρξε επισήμως διάλειμμα στις εργασίες της συνόδου, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, οι διαπραγματευτές συνέχισαν να εργάζονται εντατικά. Βασικός στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις απαιτήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, τις προθέσεις των ανεπτυγμένων και την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει να ληφθούν και να εφαρμοστούν μέτρα που, σε πρώτη φάση, θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Μήλον της Εριδος αναδεικνύεται το ζήτημα της συγκρότησης ενός νέου Ταμείου που θα συνδράμει τις πιο αδύναμες χώρες και εκείνες που έχουν ήδη αρχίσει να πλήττονται, ώστε αφενός να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και, αφετέρου, να προσαρμοστούν καλύτερα στην «πράσινη μετάβαση».

Στο Ιράν: Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές το καθεστώς της Τεχεράνης, όπως μαρτυρά και η πρώτη καταδίκη σε θάνατο ενός συλληφθέντος, που χαρακτηρίστηκε «εχθρός του Θεού που προκαλεί διαφθορά στη γη» αναφέρει ο Guardian. Η κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος ήταν αυτή της «πυρπόλησης κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξης της δημόσιας τάξης, συνάθροισης και συνωμοσίας για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας». Σημειώνεται ότι ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα έφεσης, όμως οι πάντες καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν στο πλαίσιο του ξεσπάσματος που ακολούθησε τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα