back to top
22.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

22.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 7 νεκροί από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στον Νότο των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Τεράστιες καταστροφές, αλλά και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αφήνει πίσω της καταιγίδα που σαρώνει τον αμερικανικό Νότο. Tουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες ώρες τη ζωή τους στην κομητεία Οτάγκα της πολιτείας Αλαμπάμα και τη Τζώρτζια .

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ  έχει ξεπεράσει τους 25  ενώ παραμένει  αγνοούμενο το 5χρονοι αγόρι που χάθηκε στις πλημμύρες της Καλιφόρνιας ο 5χρονος Κάιλ Ντόαν.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε σπίτια κι άφησε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτροδότηση σε τρεις πολιτείες (Τζόρτζια, Μισισιπής, Αλαμπάμα, Τζώρτζια), κατά το ρεπορτάζ. Εκδόθηκαν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για ανεμοστρόβιλους.

Το τεράστιο σύστημα καταιγίδας που πυροδοτεί σφοδρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους στη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα, όπου κατέστρεψαν κτίρια και διέλυσαν αυτοκίνητα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Σέλμα.

Οι αρχές δήλωσαν ότι μια σαφέστερη εικόνα της έκτασης των ζημιών και του αριθμού των θυμάτων θα είναι δυνατή την Παρασκευή, όταν αναμένεται να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες ώστε αν εργασθούν τα ειδικά  συνεργεία αποκατάστασης .

Στη Σέλμα, εμβληματική πόλη  στην ιστορία του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, το δημοτικό συμβούλιο χρησιμοποίησε φώτα από τα κινητά τηλέφωνα για να συνεδριάσει στον δρόμο και να κηρύξει  κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έξι από τους θανάτους καταγράφηκαν στην κομητεία Autauga της Αλαμπάμα, 41 μίλια (66 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της Σέλμα, όπου υπολογίζεται ότι 40 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από ανεμοστρόβιλο που έκοψε μια διαδρομή 20 μιλίων (32 χιλιομέτρων) σε δύο αγροτικές κοινότητες. είπε ο Έρνι Μπάγκετ, διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της κομητείας.

Συνολικά σε 6 κομητείες της Αλαμπάμα έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την κυβερνήτρια Κέι Άιβι, η οποία τόνισε μέσω Twitter χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) ότι αρκετές περιοχές πλήττονται από «αυτό το ακραίο μετεωρολογικό σύστημα».

Η πόλη Σέλμα, στην κομητεία Ντάλας, όπου επίσης επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπέστη «μεγάλες ζημιές», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δημάρχου της, του Τζέιμς Πέρκινς, που κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να μείνουν μακριά από κομμένες γραμμές του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ομάδες εργαζομένων του δήμου θα σταλούν το συντομότερο δυνατό» να απομακρύνουν συντρίμμια και να επισκευάσουν το δίκτυο, πρόσθεσε ο δήμος μέσω Facebook.

Ανεμοστρόβιλοι, μετεωρολογικό φαινόμενο εντυπωσιακό όσο και δύσκολο να προβλεφθεί, πλήττουν συχνά τις ΗΠΑ, ιδίως το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Στην Αλαμπάμα στα τέλη Νοεμβρίου είχαν χτυπήσει 36 ανεμοστρόβιλοι στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους μέσα στη νύχτα.

Ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια κι άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτροδότηση σε τρεις πολιτείες (Τζόρτζια, Μισισιπής, Αλαμπάμα), σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε νωρίτερα χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα New York Times.

Πάνω από 250 πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν σε δύο διεθνή αεροδρόμια, το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον (Ατλάντα) και στο Ντάγκλας (Σάρλοτ).

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες  εξεύρεσης και διάσωσης  του πεντάχρονου Κάιλ Ντόαν ο οποίος αγνοείται  από το πρωί της Τετάρτης όταν η μητέρα του προσπάθησε να τον πάει στο σχολείο εν μέσω  σφοδρών βροχοπτώσεων στην Καλιφόρνια  Όταν ξεκίνησαν από το σπίτι τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε δηλώνει ο πατέρας του Κάιλ ούτε υπήρχαν προειδοποιήσεις για τα πλημμυρικά  φαινόμενα στον δρόμο. Αιφνίδια σύμφωνα με μάρτυρες ο δρόμος όπου κινείτο το αυτοκίνητο με τη μητέρα και το παιδί πλημμύρισε και τα νερά άρχισαν να μεταφέρουν το αυτοκίνητο στον κόλπο του χωριού  Σαν Μιγκέλ . Ο Κάιλ ήταν ήρεμος και έλεγε στη μητέρα του  ότι όλα θα πάνε καλά  σύμφωνα με τον πατέρα του Μπράιαν Ντόαν . Όταν μητέρα και γιος επιχείρησαν να βγουν από το αυτοκίνητο παρασύρθηκαν από τα νερά και τα φέροντα υλικά . Η μητέρα σώθηκε από περιοίκους με ένα σκοινί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το γιο της.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα