back to top
24.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

24.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους – Τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια

Διαβάστε επίσης

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν η οποία ολοκληρώθηκε στις 13.05, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε μία ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα o πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν ενώ θα έχει επαφή με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς στην διάρκεια της συνεδρίασης της συνόδου λόγω της διάρκειας της συνάντησης με Ερντογάν.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

 

Επιδίωξη της Αθήνας είναι να καταστεί δυνατό να γίνει το πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει χθες από την Λιθουανία το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών και να διαμηνύει ότι “μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου”.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αθήνα θεωρεί θετική και την διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Δύση όπως διαφαίνεται από την συμφωνία της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφκι με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνση τους.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα