back to top
25.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα – Ψήφισαν πάνω από 133.000 μέλη

Διαβάστε επίσης

Έκλεισαν οι κάλπες στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανάδειξη του νεόυ προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου στον β΄ γύρο των εκλογών ψήφισαν περισσότερα από 133.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο 2ωρο.

Καταγγελίες λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες 

Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε καταγγελία σε ότι αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας των νέων μελών.

Σε ανάρτηση στα social media παρακαλεί τα νέα μέλη «να μη δέχονται τη δικαιολογία «δεν σας βρίσκουμε», αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα» ενώ εφιστά την στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές έως τις 20:00, εκτός αν δοθεί παράταση λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις 19:00 θα είναι στο γραφείο του στην 3ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το γραφείο της στην Ακαδημίας 71 ενώ δηλώσεις θα κάνει από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. 

Στ. Κασσελάκης: Από αύριο προχωράμε όλοι μαζί

Ο κ. Κασσελάκης ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Σμύρνης λίγο μετά τις 12. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ενωτικός στην δήλωσή του  υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αποτελεί εγγύηση της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς.

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ανέφερε: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής, έχουμε ακόμη χρόνο. Η κάλπη είναι άδεια σήμερα το πρωί και όλα κρίνονται σήμερα. Χιλιάδες κόσμος σήμερα είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες κόσμος είναι εγγυητής της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Όλοι εμείς στην πρώτη γραμμή οφείλουμε να τους ακούσουμε. Ευχαριστώ από καρδιάς. Από αύριο προχωράμε μαζί».

Σε νέο βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάναμε μαζί ένα τόσο μεγάλο πρώτο βήμα. Αν δεν πας σήμερα, είναι σαν να μην ψήφισες την προηγούμενη Κυριακή. Αν δεν πας σήμερα, δεν αλλάζει το αύριο. Πάμε!»

Αχτσιόγλου: Πιστεύω ότι σήμερα το βράδυ θα είμαστε όλοι χαμογελαστοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο μετά τις 11, η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω και συγκεκριμένα στο τμήμα του Δημαρχείου Αιγάλεω στην Ιερά Οδό.

«Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν κατ’ αρχάς ένα βασικό μήνυμα. Ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ισχυρή και δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία. Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν», ανέφερε.

538 εκλογικά τμήματα ανοικτά έως τις 8 το βράδι 

Οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν στα 538 εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν την περασμένη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και όσοι και όσες ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Δεν μπορούν να πάρουν μέρος στη σημερινή διαδικασία νέα μέλη.

Τα ποσοστά και οι υποστηρικτές 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά από το 44,91% (66.156 ψήφοι) που πήρε την περασμένη Κυριακή, έναντι 36,18% (53.292 ψήφοι) που πήρε η κ. Αχτσιόγλου.

Με τον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί μετά από συνάντηση και κοινή δήλωση ο τέταρτος της εκλογικής αναμέτρησης Νίκος Παππάς, ο οποίος απέσπασε το 8,68% (12.787 ψήφοι). Με την κ. Αχτσιόγλου και σαφώς απέναντι στον κ. Κασσελάκη έχει συνταχθεί ο έτερος υποψήφιος της περασμένης Κυριακής Ευκλείδης Τσακαλώτος που βγήκε τρίτος με ποσοστό 8,93% (13.156 ψήφοι). Εναντίον του κ. Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας που απέσπασε το 1,3% (1.917 ψήφοι).

Η επικράτηση του κ. Κασσελάκη και το ποσοστό που απέσπασε στον πρώτο γύρο θεωρήθηκε έκπληξη και προκάλεσε αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος που πήραν δημόσια θέση εναντίον του με σκληρές πολιτικές δηλώσεις. Πολιτικές αιχμές κατά του συνυποψηφίου της είχαν και οι τοποθετήσεις της Έφης Αχτσιόγλου, τις οποίες δεν άφησε αναπάντητες στο τέλος της εβδομάδας ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και η δική του καμπάνια ήταν περισσότερο θετική και εστιασμένη στα προσωπικά χαρακτηριστικά του ίδιου. Γύρω από τους δύο διεκδικητές συντάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος, βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Μετά – Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ 

Η εκλογή είναι σημαντική καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είναι ανοικτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς για το κόμμα που έστω και με μειωμένη εκλογικά δύναμη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο βασικός φορέας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρύβει τον επηρεασμό του από το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται σε μία σύγχρονη αριστερά ευρωπαϊκού τύπου με μετριοπαθή χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρουν για τα εθνικά θέματα καθώς μάλιστα είναι ανοικτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Και οι δύο σημειώνουν την προσήλωσή τους στην εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κασσελάκης μετά το γλωσσικό ολίσθημα με το οποίο αποκάλεσε «κρατίδιο» το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος παρουσίασε τις βασικές του θέσεις με ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει την πίστη του στην πατριωτική αριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου. Ένα ακόμη ερώτημα που θέτουν παρατηρητές του πολιτικού βίου είναι, με δεδομένη την ένταση που επικράτησε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ενιαίο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση αν και ξεκινά με ένα σαφές προβάδισμα η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται ντέρμπι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα