back to top
30.3 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

30.3 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Προειδοποίηση από ΔΝΤ για ύφεση λόγω Μέσης Ανατολής

Διαβάστε επίσης

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας σε φόρουμ επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου. Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη νευρικότητα σε έναν ήδη νευρικό κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και η αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις τουριστικές ροές», πρόσθεσε

Περιγράφοντας τους ειδικούς κινδύνους για την περιφέρεια, η ίδια υπογράμμισε πως «οι επενδυτές θα διστάσουν να πάνε στις χώρες αυτές, πως το κόστος της ασφάλισης -αν θέλετε να μεταφέρετε εμπορεύματα- θα αυξηθεί και πως υπάρχει επίσης κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί πολλούς».

Τέλος επεσήμανε την ανησυχία του ΔΝΤ τόσο για τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί ο πόλεμος αλλά και την τραγική απώλεια ζωών.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα