back to top
23 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

23 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Προς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας – Τι ισχύει για την ακινησία των οχημάτων

Διαβάστε επίσης

Σε παράταση δύο μηνών, όπως και πέρυσι, για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ, φορτηγών και μοτοσυκλετών, δηλαδή έως τέλη Φεβρουαρίου αντί έως την 31η Δεκεμβρίου, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να διευκολυνθούν οικονομικά για τις υπόλοιπες φορολογικές τους εκκρεμότητες που λήγουν στα τέλη του χρόνου.

Όσον αφορά το ύψος των τελών κυκλοφορίας αυτό δεν αλλάζει και τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων θα είναι τα ίδια με πέρυσι.

Από την άλλη, η παράταση κατά δύο μήνες στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας θα ευνοήσει και όσους σχεδιάζουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία καθώς θα μπορούν να κυκλοφορούν το όχημά τους έως στα τέλη Φεβρουαρίου χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Πριν την εκπνοή της προθεσμίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακινησίας για το όχημά τους καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας και δηλώνοντας στην εφορία το χώρο όπου θα βρίσκεται σταθμευμένο το όχημά τους.Από την άλλη όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν άρση της ακινησίας για το όχημά τους για έναν η περισσότερους μήνες εντός του νέου έτους πληρώνοντας αναλογικά τον η τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους.

Αντίθετα, όσοι θέλουν να πουλήσουν τα οχήματά τους έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος.

Η δήλωση ακινησίας του οχήματος υποβάλλεται ψηφιακά στην πλατφόρμα “myCar “της ΑΑΔΕ με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ωστόσο εάν κάτοχοι οχημάτων που τα έθεσαν σε ακινησία εντοπιστούν να τα κυκλοφορούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα θα τους αφαιρεθεί για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του οχήματος.

Εκτός της ψηφιακής ακινησίας των οχημάτων υπάρχουν και περιπτώσεις που απαιτείται η επίσκεψη των κατόχων τους στην Εφορία ώστε να δηλωθεί ακινησία του οχήματος, όπως σε περίπτωση κλοπής η υπεξαίρεσης, κυκλοφορίας στο εξωτερικό, καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς η άλλης αιτίας,αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από την τροχαία, εάν το όχημα πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό ή πρόκειται να μεταβιβαστεί σε τρίτο κλπ.

 

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα