back to top
23.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

23.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Έρευνα ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Στα εργασιακά και ασφαλιστικά όριά τους οι Έλληνες

Διαβάστε επίσης

Απογοητευμένοι, σε απόσταση από τον συνδικαλισμό, με τoν φόβο ότι δεν θα λάβουν σύνταξη και αρνητική εικόνα για τα ασφαλιστικά ταμεία, έτοιμοι να μεταναστεύσουν για καλύτερους μισθούς, εμφανίζονται οι Έλληνες που συμμετείχαν σε Πανελλαδική Έρευνα της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

Λιγότεροι από ένας στους δύο (46%) δείχνουν να εμπιστεύονται τον συνδικαλισμό και να τον αξιολογούν ως κάτι θετικό.

Ωστόσο, μόλις το 7% των ερωτηθέντων θεωρεί παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης τον περιορισμό των απεργιών και των στάσεων εργασίας.

Εντύπωση προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 62% δίνει θετική έννοια στον όρο “συμβιβασμός”.

Παράλληλα, περίπου το 61% δηλώνει ότι το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτος.

Πάντως, μόλις το 20% συνδέει την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και το 21% με την αύξηση των δημοσίων δαπανών για επιδόματα και προνοιακές παροχές.

Ταυτόχρονα, σχεδόν ένας στους δύο (47,4%) δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη, ενώ οι πολίτες αντιμετωπίζουν αρνητικά, σε ποσοστό 64,3% τα ασφαλιστικά ταμεία .

Το 57,3% δηλώνει ότι δεν μπόρεσε να αποταμιεύσει χρήματα την τελευταία διετία.
Μόλις το 15,3% έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει κάποιου είδους ενίσχυση από το κράτος, ενώ σχεδόν το 61% δεν έλαβε ποτέ.

Παρόλα αυτά, η αλληλεγγύη θεωρείται σημαντικότερη αξία σε ποσοστό που περιορίζεται στο 7,6% και η ισότητα δεν υπερβαίνει το 7,3%.

Μάλιστα, το 61% δηλώνει ότι θα μετανάστευσε στο εξωτερικό για καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα