back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Tα γκάτζετ των αρχαίων Ελλήνων

Διαβάστε επίσης

Στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι, βρίσκεται ένα μόνιμο μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Ψυχή της προσπάθειας είναι ο κ. Κώστας Κοτσανά, μηχανολόγος μηχανικός απόφοιτος της πολυτεχνικής σχολής του πανεπιστημιού Πατρών.

Το μουσείο έχει επιφάνεια 700τμ και παρουσιάζει την μόνιμη έκθεση «χαι-τεκ εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εκθέματα-αντίγραφα αρχαιοελληνικών μηχανών και άλλων εφευρέσεων, όλα λειτουργικά και τα περισσότερα διαδραστικά, που έως τώρα φιλοξενούνταν στο μόνιμο μουσείο στο Κατάκολο Ηλείας και τα οποία κατά καιρούς έχουν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εφευρέσεις που εκτίθενται στο συγκεκριμένο μουσείο, στις οποίες αξίζει να σημειωθεί, στηρίχθηκε όλος ο δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός.

Εντύπωση μας έκανε ο πρώτος ηχητικός συναγερμός πόρτας, που αποτελείται από ένα δοχείο με νερό, μια σάλπιγγα και δυο αυλούς. Περνώντας από την πόρτα ακούγεται κελάϊδισμα πουλιών.

‘Ενα ακόμα έκθεμα που μας έκανε να στρέψουμε την προσοχή μας, ήταν το πρώτο ρομπότ της ιστορίας, που τον 3ο πΧ αιώνα σέρβιρε οίνο, νερό και νερομένο οίνο, στην ποσότητα και αναλογία που επιθυμούσαν οι μουσαφιραίοι.

Αφήνοντας το ποτήρι στο χέρι του ρομπότ, αυτό κινείται και σερβίρει οίνο. Όταν ο οίνος φτάσει στην μέση του ποτηριού, αυτόματα σταματάει το ρομπότ να σερβίρει οίνο και σερβίρει νερό. Όποτε επιθυμεί ο καλεσμένος, σηκώνει το ποτήρι από το χέρι του ρομπότ και αυτό σταματάει. Εάν το αφήσουμε μέχρι το τέλος, το ρομπότ θα γεμίσει το ποτήρι μας μισό οίνο-μισό νερό.

μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίαςΦυσικά και δεν θα μας άφηνε αδιάφορους η συνάντηση μας με τον πρώτο κινηματογράφο, που αποτελείται από ένα μικρό ξύλινο θέατρο και δεκάδες μικρομηχανισμούς. Το μυστικό του είναι ένα σκοινάκι που τραβώντας το παρουσιάζει αυτόματα ένα μύθο με εικόνα, ήχο και φωτορεαλισμό.

Το μουσείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Γενική είσοδος 5 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ.

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα