back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γιά τέταρτη φορά η Ελλάδα στην διεθνή “μαύρη λίστα” για σοβαρές παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Στην παγκόσμια “μαύρη λίστα” των 25 χωρών με σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων βρέθηκε για 4η φόρα η ελληνική Κυβέρνηση, μετά και την επικαιροποιημένη προσφυγή της ΓΣΕΕ στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων της περιόδου 2010-2018.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην λίστα, μεταξύ κρατών εγνωσμένης παραβατικότητας, όπως το Μπαχρέιν, η Βολιβία, η Μποτσουάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Μαλαισία και άλλες!

Η αρμόδια επιτροπή (Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Προτύπων) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι κρατικές  αρχές θα απέχουν από κάθε πράξη παρέμβασης, που περιορίζει το δικαίωμα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ή εμποδίζει τη νόμιμη άσκησή τους.

Παράλληλα, ζήτησε από την Αθήνα να παράσχει στοιχεία έως τον Νοέμβριο του 2018 για καταγγελίες σχετικά με αντισυνδικαλιστικές διακρίσεις και οποιαδήποτε πράξη αποκατάστασής τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, η υπόθεση περιπλέκεται δεδομένου ότι η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει και έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για την μελλοντική εφαρμογή ρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπουν την κυβερνητική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις (όπως για
παράδειγμα, ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού).

Ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, πιθανότατα θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των θεσμών…

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που εδράζεται στην πρόσφατη συμφωνία των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης της εθνικής οικονομίας και προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση εντός των επομένων ημερών στη Βουλή, πυροδοτούν νέες κινητοποιήσεις.

Ήδη, τα συνδικάτα προανήγγειλαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων για την Πέμπτη,
14 Ιουνίου.

Η ΑΔΕΔΥ, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί την ίδια ώρα, στην Ομόνοια.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα