back to top
28.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

28.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Στις 3.30 το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Διπλωματικός σάλος ξέσπασε όταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Βορειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιά-νο-φσκα, κατά την τελετή ορκωμοσίας της αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Αθήνα και Βρυξέλλες προειδοποιούν τα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και ειδικά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων, από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας και από την αποφυγή προκλήσεων», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα σοσιαλ μιντια. Χαρακτηρίζει «παράνομη και ανεπίτρεπτη» την πρωτοβουλία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, να παραβεί -όπως αναφερει χαρακτηριστικά- το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα, παραβιάζοντας « τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της».

Τη στάση της Σιλιάνοφσκα καταδίκασαν χθες το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ καθώς και η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ναμπίλα Μασράλι.

Πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, κι ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να εορτάσει την 76η επέτειο της ίδρυσής του, σε συνθήκες πολέμου.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της δύσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί μεγάλη χερσαία επίθεση στην περιοχή, καθώς τη θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Χαμάς.

Μια ευρείας έκτασης ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος» και «αναρχία», χωρίς να οδηγήσει στην εξάλειψη της Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο δίκτυο NBC.

“Αυτό που επιδιώκει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι τη ματαίωση κάθε προοπτικής συμφωνίας” ήταν η αντίδραση της Χαμάς.

Ολονύχτια διαμαρτυρία για τον πόλεμο στην Γάζα πραγματοποιούν από τις 8 το βράδυ φοιτητές στα Προπύλαια.

Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων στα λύκεια. Το κουδούνι θα χτυπήσει για τελευταία φορά την Παρασκευή, προκειμένου να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα οι απολυτήριες, ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα “ριχτούν στη μάχη” των Πανελλαδικών από τις 30 Μαΐου ως τις 12 Ιουνίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ως τις 30 Ιουνίου στη λεωφόρο Κηφισίας, στην περιοχή του δήμου Κηφισιάς, 7 το πρωι με 6 το απόγευμα λόγω εκτέλεσης εργασιών ως το τέλος Ιουνίου. Η κυκλοφορία θα διακόπτεται στη δεξιά λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα από το ύψος της συμβολής της με την οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, έως τον οδικό αριθμό 241.

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί τον κυριότερο εχθρό του. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους ενώ συνεχίζονται οι μαζικές εκκενώσεις σε διάφορες κοινότητες της Βρετανικής Κολούμπια, της δυτική επαρχίας του Καναδά, όπου μαίνονται εκατοντάδες μέτωπα δασικής πυρκαγιάς και απειλούνται ολόκληρες πόλεις. Η πυρκαγιά, που εκτείνεται σε περίπου 25.000 στρέμματα, εφτασε χθες σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα από τα πρώτα σπίτια του της Φορτ Νέλσον, με αποτέλεσμα η πόλη να εκκενωθεί από τους σχεδόν 3.500 κατοίκους της.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Νεφώσεις και τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία σήμερα στην Αθήνα θα φτάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα