back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η σύγκρουση Τραμπ με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 και η αυριανή ιστορική σύνοδος Β. Κορέας – ΗΠΑ βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η σύγκρουση Τραμπ με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο, όπως επίσης και η αυριανή ιστορική σύνοδος Β. Κορέας – ΗΠΑ.

Για Σύνοδο Σιγκαπούρη: «Μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ» διαβλέπουν τα μέσα ενημέρωσης της Β. Κορέας ενόψει των ιστορικών συνομιλιών στη Σιγκαπούρη, αναφέρει το BBC.

Ο Γαλλικός Τύπος επικεντρώνεται στην επικείμενη Σύνοδο μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ενώ η Ouest χαρακτηρίζει τη Σύνοδο «ιστορικό γεγονός» αμφιβάλλει για το εάν θα υπάρξουν ωστόσο συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Figaro έχει φωτογραφία και των δύο ηγετών χαρακτηρίζει τη Σύνοδο «υψηλού ρίσκου».

Αρχίζει αύριο η ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην ατζέντα της ιστορικής συνάντησης βρίσκεται η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αποτυχία της συνόδου των G7, «καίγεται» για μια διπλωματική επιτυχία που θα δικαίωνε την πολιτική πυγμής που υιοθετεί στις διεθνείς σχέσεις, ενώ ο Βορειοκορετάτης ηγέτης ελπίζει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο σε διεθνή νομιμοποίηση και άνοιγμα της χώρας του προς τον έξω κόσμο… Οι δύο ηγέτες βρίσκονται από χθες στη Σιγκαπούρη, προετοιμαζόμενοι για τη σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόσα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που έχει ποτέ γίνει μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Είναι η τρίτη φορά που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ταξιδεύει στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας του το 2011. Το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας έγινε στην Κίνα τον περασμένο Μάρτιο. Η επίσκεψη εκείνη η οποία είχε αρχικά κρατηθεί μυστική, άνοιξε τον δρόμο για την ιστορική συνάντηση Κιμ-Τραμπ, καθώς η Κίνα, η κυριότερη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, έπαιξε σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον.

Τον Απρίλιο ο Κιμ ήταν ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πέρασε τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, για την πρώτη ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάειν στη μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες. Καθ’ οδόν για τη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ δήλωσε πως «αν η σύνοδος είναι επιτυχής, οι προσπάθειες της Σιγκαπούρης θα περάσουν στην ιστορία». Επιβιβαζόμενος στο αεροσκάφος χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση, «μοναδικό γεγονός», λέγοντας πως θα ξέρουμε «από το πρώτο λεπτό» αν μια συμφωνία θα είναι εφικτή. «Αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα κάτσω να χάσω τον χρόνο μου», πρόσθεσε.

Το λιώσιμο των πάγων που επέτρεψε να ανακοινωθεί η αυριανή ιστορική συνάντηση ξεκίνησε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Πιόντσανγκ της Νότιας Κορέας, όπου παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας όχι μόνο για να παρακολουθήσει τους αγώνες… Η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1953. Δεν αποκλείεται η συνάντηση Τραμπ- Κιμ να οδηγήσει σε οριστική άρση του εμπολέμου στην κορεατική χερσόνησο, γεγονός που θεωρείται από τα εύκολα αντιμετωπίσιμα ζητήματα της αυριανής συνόδου.

Ο Τραμπ επιδιώκει στην αυριανή σύνοδο την ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και μη ανατρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, η οποία από την πλευρά της μιλά για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου συνολικά, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις. Ο Κιμ επιδιώκει την αναβάθμιση του προσωπικού του κύρους και άνοιγμα της Βόρειας Κορέας στον έξω κόσμο, κάτι το οποίο τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων έχει ήδη κερδίσει, με την αυριανή ιστορική του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για G7: Ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στη Σύνοδο των G7 όπου ο Τραμπ συγκρούστηκε με τους άλλους ηγέτες.

Οι γερμανικές εφημερίδες εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του μέσω Twitter.

Η Frankfurter Allgemeine έχει τίτλο τη δήλωση της Μέρκελ ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι “νομικά δεσμευτικό”

Η Tagesspiegel λέει ότι «o Τραμπ προκάλεσε την G7 με το tweet του» που ήταν «εξοργιστικό και απογοητευτικό».

Η Welt θεωρεί ότι η Σύνοδος ήταν ένα «σκάνδαλο» που έσπρωξε τον Πούτιν να προσεγγίσει τον Τραμπ.

Οι FT λένε: «Ο Τραμπ εγκατέλειψε την G7 αφήνοντας πίσω του χάος».

Οι Times αναφέρουν δηλώσεις συνεργάτη του Τραμπ ότι ένιωσε «προδομένος» από τον Τριντό.

Η Daily Telegraph θεωρεί ότι «η οργή Τραμπ στη Σύνοδο ήταν μια επίδειξη ισχύος και προς την Β. Κορέα ενόψει της ιστορικής Συνόδου την Τρίτη».

«Η Μέρκελ μιλά: “Μια απογοητευτική εμπειρία”», σχολιάζει το Politico. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν ιδιαιτέρως «απογοητευτικό» και «καταθληπτικό» το να μάθει εν πτήσει προς Βερολίνο από τη Σύνοδο των G7 πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν. «Δεν είναι ωραίο πράγμα. Ήταν μια μεγάλη απογοήτευση, κάτι που ήδη με ξεπερνά» είπε η Μερκελ σε τηλεοπτική εκπομπή. Η Μέρκελ αποτέλεσε τη μόνη ηγέτη που δεν άλλαξε τον τόνο και το ύφος της προσέγγισής της προς τον Τραμπ. Δεν επιχείρησε να «γοητεύσει» τον Τραμπ όπως έκαναν οι Μακρόν και Τριντό. Αλλά η Μέρκελ είναι η μοναδική ηγέτις που αισθάνεται τη μεγαλύτερη πίεση να αλλάξει την πολιτική της.

RIP… G7: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη διάσημη φωτογραφία: Μέρκελ, Μακρόν, Άμπε και άλλοι επιχειρούν να διασώσουν το κοινό ανακοινωθέν της G7 όπως δείχνει η φωτογραφία του Jesco Denzel … μοιάζουν σχεδόν να εκλιπαρούν\ τον Τραμπ ώστε να συμφωνήσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ήταν παρούσες την ώρα της λήψης της εν λόγω φωτογραφίας. Η σκηνή εκτυλίχθηκε λίγο πριν φύγει ο Τραμπ όπου τους έλεγε ότι δεν τον ενδιέφερε καθόλου αν το κοινό ανακοινωθέν τελικά θα υιοθετούνταν ή όχι. Επιχείρησαν να τον πείσουν να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη γλώσσα βάσει μιας διεθνούς σειράς βασισμένης επίσης σε κανόνες.

Οι Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ ήταν εκεί αλλά κρυμμένοι πίσω στο πλήθος και παρακολουθούσαν τα πάντα από απόσταση σύμφωνα με κάποιες πηγές. Κάποιοι θα έλεγαν ότι το έκαναν για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους, κι επίσης γιατί γνωρίζουν καλύτερα ότι το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στα συμπεράσματα μιας Συνόδου.

Αν κάτι καλό προέκυψε από αυτή την ανεπιτυχή Σύνοδο είναι ότι η Ε.Ε κάτι κέρδισε καθώς ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί σύντομα με τον Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον. Η ελπίδα είναι: Αν ο Τραμπ δεν θέλει να μιλά με λογικά επιχειρήματα, ίσως κάποιοι στην κυβέρνησή του, ή στο Κογκρέσο θα δουν πίνακες και δεδομένα και θα παρατηρήσουν ότι ο Τραμπ κάνει λάθος. Ο Τραμπ μιλούσε επί 15 λεπτά στη Σύνοδο με θέμα το εμπόριο προσβάλλοντας τον έναν μετά τον άλλον όλους τους παρευρισκόμενους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Μιλούσε λες και έστελνε Tweets. Η ομάδα των G7 δημιουργήθηκε με βάση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι μια λογική δύναμη. Όμως στα μάτια των περισσοτέρων ο πρόεδρος τους δεν είναι λογικός.

«Θα μπουν δασμοί στα αμερικανικά αυτοκίνητα» δήλωσε μια πηγή. Στη συνέντευξή της στην Anne Will η Μέρκελ ερωτηθείσα για το πώς θα αντιδράσει αν ο Τραμπ τελικά επιβάλλει τους δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είπε: «πρώτα θα δούμε αν μπορούμε να προλαβαίνουμε να μην συμβεί – αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρη, δεν θέλω να καλλιεργώ ψεύτικες ελπίδες. Και έπειτα, η Ε.Ε θα δράσει από κοινού, όπως έκανε έως τώρα». Αλλά ο Τραμπ ενοχλήθηκε όταν άκουσε τους Τριντό, Άμπε και άλλους να μιλούν για τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες. Ίσως δούμε την Ε.Ε να συνάπτει ξεχωριστές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur κα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου η Ε.Ε θα επιχειρήσει να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή παίρνοντας επί της ουσίας την μοίρα στα χέρια της. Ο Τζιουζέπε Κόντε, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας με δύο “αφέντες” σχεδόν έσπασε την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή συμφωνώντας με τον Τραμπ ότι η Ρωσία θα πρέπει να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των ισχυρών οικονομιών. Στο μεταξύ, ένας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Brexit θα συμβεί αλλά όχι όπως το περιμέναμε. Θα καθυστερήσει έως το 2021. Μπείτε στη θέση της Τερέζα Μέι και επιλέξτε με ποιον θα θέλατε να ξεκινήσετε πρώτα τις διαπραγματεύσεις για μετά το Brexit, τις ΗΠΑ ή την Ε.Ε;

Για συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ: Λίγο μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά η Άγκελα Μέρκελ συναντά και πάλι σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή τη φορά όμως στο Βερολίνο μαζί με άλλους επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (17:00 τοπική ώρα) για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δις ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ ο συντηρητικός πολιτικός.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και το γερμανικό κοινοβούλιο είχαν θέσει ως προϋπόθεση για το πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης μια συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο ωστόσο θέτει όρους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν, εκτιμούν συντηρητικοί πολιτικοί. Κατά συνέπεια προτίθενται να αποδεχθούν απλά έναν συμβουλευτικό ρόλο του ΔΝΤ χωρίς τη διάθεση πιστώσεων. «Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016», προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Για Ιταλία – μεταναστευτικό: Οι εφημερίδες στην Ιταλία έχουν βασικό τους θέμα την άρνηση του Ματέο Σαλβίνι να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοιαρίου με περισσότερους από 600 μετανάστες, από την Λιβύη.

Η Gazzettino εκτιμά πως η απόφαση Σαλβίνι είναι «μια πρόκληση για την Ε.Ε» , ενώ η Repubblica λέει πως η βάρκα επί της ουσίας είναι σαν «όμηρος» της κυβέρνησης. Αναφέρει επίσης ότι στη βάρκα βρίσκονται παιδιά και έγκυες γυναίκες και πως έχουν προμήθειες για μόνο 3 μέρες.

“SOS”: Ένα πλοιάριο το Aquarius της οργάνωσης “SOS Μεσόγειος” που επιχειρεί στη Μεσόγειο έκανε βόλτες χθες το βράδυ στην περιοχή με 629 ανθρώπους καθώς απαγορεύτηκε η πρόσβασή του στα λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Facebook ότι θέλει να μπλοκάρει τα λιμάνια ώστε να σωθεί ο κόσμος από πνιγμό αλλά και να επιτρέψει στην Ιταλία «να σηκώσει κεφάλι». Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, μια χώρα περήφανη για την ανθρωπιστική και χριστιανική της κληρονομιά.

Στο μεταξύ, διάφοροι δήμαρχοι περιλαμβανομένου του δημάρχου του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο και της Νάπολης, Λούτζι ντε Ματζίστρις είπε ότι θα αψηφήσουν την κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέψουν στο Aquarius να ελλιμενιστεί, σύμφωνα με την Repubblica. Η δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου επίσης εμφανίστηκε πρόθυμη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοιαρίου στο λιμάνι της πόλης της.

Για Τουρκία: «Με αντίποινα απειλεί ο Ερντογάν την Αυστρία» αναφέρει η DW. «Μας οδηγούν και πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων–Ημισελήνου», δήλωσε ο τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία κατά την διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού, αναφερόμενος στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία τζαμιών και να προχωρήσει στην απέλαση 60 ιμάμηδων, που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο αυστριακός πρωθυπουργός οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων – Ημισελήνου. Πού πάει αυτό; Θα πετάξουν λέει τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; θα σημάνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι”.

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, στις προεκλογικές εκστρατείες ανεβαίνει το θερμόμετρο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη εντυπώσεων στις δημοσκοπήσεις. Νέα δημοσκόπηση της SONAR επιβεβαιώνει την παράσταση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν, έστω και στον δεύτερο γύρο, με πάνω από 53%, αλλά βάζει φωτιά στην βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας στην συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το Εθνικιστικό 48,3 % με περιθώριο στατιστικoύ λάθους έως και 1,81%. Δηλαδή προβλέπει βραδιά θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα δίνοντας λιγότερο από 50% πιθανότητα στον Ερντογάν να κόψει το νήμα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Δεν αποκλείεται επομένως ο πρόεδρος Ερντογάν να αναγκαστεί να περιμένει άλλες 15 μέρες για έναν δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ακόμη και να χάσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, και έχει πλησιάσει ή αγγίξει το 30% ενδέχεται να τεθεί σοβαρό θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που δεν αγγίζει ούτε το 10% και το Κουρδικό Κόμμα να παλεύει για την εκπροσώπηση στην Βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο με ποσοστό 8,5 %.

Στην Ισπανία: Κερδίζουν έδαφος οι Ισπανοί Σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας μάλιστα τα ποσοστά του δεξιού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή και δημοσιεύτηκε στην ABC, το ποσοστό υποστήριξης στους Σοσιαλιστές φτάνει στο 28,8%, με το Λαϊκό Κόμμα να ακολουθεί με 25,6%, οι Ciudadanos με 21,1% και οι Podemos με 13,1%. Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας NC Report για την Razon, μεταξύ 1-9 Ιουνίου, οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 24,9% σε απόσταση αναπνοής από το Λαϊκό Κόμμα (25,5%). Οι Ciudadanos βρίσκονται στο 21% και οι Podemos στο 16,7%. Στις εκλογές του Ιουνίου 2016 οι Σοσιαλιστές είχαν συγκεντρώσει μόλις το 22,7%, υπολειπόμενοι κατά πολύ από το 33% που είχε πάρει το Λαϊκό Κόμμα Χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία ένωσαν τα χέρια τους για να σχηματίσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 202 χιλιομέτρων, εκφράζοντας το δικαίωμά τους για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε περιφερειακό επίπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας.

Για εκλογές – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Spitzenkandidat”: Ο Μάρτιν Σουλτς δεν είναι ο μόνος Γερμανός που θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ του CSU προχώρησε σε ένα σόου την περασμένη εβδομάδα στο Μόναχο και είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχολιάζει το Politico. Γιατί μπορεί να μην συμβεί: Είναι Γερμανός, δηλαδή κόκκινο πανί.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει η Άγκελα Μέρκελ: Τι είδους συμφωνία θα πετύχει με τον Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε, τι είδους προσωπικές επιπτώσεις θα υπάρξουν, αν θα επιδιώξει να επιλύσει εσωτερικά προβλήματα με έναν Γερμανό στην Κοιμισιόν, αν τελικά θα ενδώσει στις πιέσεις όπως συνέβη και το 2014; Γιατί μπορεί να συμβεί: Η λογική του κόμματος μπορεί να σημαίνει πως αν το ΕΛΚ διασκορπιστεί σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εκτός της Γερμανίας, θα ήταν σοφό εκ μέρους του να θέλει έναν Γερμανό για να διασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους. Έναν Γερμανό που υπόσχεται να μην υποχωρεί στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων σε παράνομους μετανάστες, κάτι που μπορεί να αρέσει σε ψηφοφόρους στο Νότο, και που είναι ιδιαιτέρως αυστηρός σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής (βέβαια για την Ιταλία δεν ήταν και τόσο αυστηρός).

Στη Γαλλία: Η Liberation επικεντρώνεται στην προσπάθεια Μακρόν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας. Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι προσπάθειες για συναίνεση με όλα τα πολιτικά κόμματα “υποβαθμίζουν” επί της ουσίας τον κυβερνητικό συνασπισμό του.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα