back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βίτσας: Ξενοφοβικά κέντρα στην Ευρώπη επενδύουν σε αντιπροσφυγική ατζέντα

Διαβάστε επίσης

Για σοβαρές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά το προσφυγικό έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Όπως ανέφερε πίσω από την ένταση του ζητήματος κρύβονται ξενοφοβικά κινήματα και η ακροδεξιά που – όπως είπε- επενδύουν στην αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική ατζέντα, παρότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των ροών.

«Στις δυσκολίες της κοινωνίας βρίσκεται ένας εχθρός που προβάλλεται από τις ελίτ μιας σειράς χωρών. Αυτός είναι ο πρόσφυγας, αυτός είναι ο μετανάστης», σημείωσε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: «Υπάρχουν πολιτικά κόμματα και δυνάμεις που δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις ξενοφοβικές και ακροδεξιές, όμως επηρεάζονται από τα εκλογικά αποτελέσματα αυτής της ατζέντας», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά συμβαίνουν και στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού έγκειται στην αντιμετώπιση όλων των διαστάσεών του:

Εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δηλαδή στο πως η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τις περιοχές του κόσμου στις οποίες δημιουργούνται οι ροές (στις αφρικανικές χώρες, στις εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, στις πολύ φτωχές χώρες).

«Σήμερα έχουμε τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία να επιχειρήσουμε να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες από τις οποίες κυρίως προέρχονται. Μετά από αυτό στο στάδιο θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα κλειστά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όχι στην προστασία των συνόρων – Ναι στην διαχείριση των συνόρων

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι δεν πρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να αντιμετωπίζονται ως απειλή. «Δεν προστατεύουμε τα σύνορά μας από κάποιον εχθρό. Χρειάζεται διαχείριση των συνόρων», ανέφερε. Παράλληλα άφησε αιχμές για το γερμανικό αφήγημα περί προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων τονίζοντας ότι «πρέπει οι φίλοι μας οι Γερμανοί να καταλάβουν ότι η επικέντρωση στη φύλαξη των συνόρων μπορεί ακόμα και να ενισχύσει την εγκληματικότητα».

Ανάγκη για ενιαίο σύστημα ασύλου- Νέο Δουβλίνο

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη νέου κοινού συστήματος Δουβλίνου, σημειώνοντας του ότι αυτό αποτελεί κεντρικό σύνθημα της ελληνικής πλευράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες τόνισε εκ νέου ότι υπάρχει σαφής αναφορά για προσπάθεια συμφωνίας για Δουβλίνο 4 μέσα στο έτος και επανέλαβε ότι στη Σύνοδο του Οκτωβρίου θα υπάρχει εκ νέου εκτίμηση της πορείας των σχεδίων και των σχετικών συζητήσεων. «Στόχος είναι στα τέλη του 2018 να υπάρχει τελική πρόταση», είπε ο κ. Βίτσας σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα είναι 50-50.

Οι πυλώνες της τριμερούς Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας

Αναφερόμενος στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας-Ισπανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό ο υπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε 5 επίπεδα.

Το πρώτο είναι ο κοινός αγώνας ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και όχι μονομερείς ενέργειες.

Το δεύτερο είναι η ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις ανάγκες σε επίπεδο διερμηνείας φέρνοντας ως παράδειγμα την Μόρια της Λέσβου όπου – όπως σημείωσε- μιλιούνται 38 διαφορετικές γλώσσες.

Το τρίτο είναι η κοινή αντιμετώπιση σε περίπτωση νέας προσφυγικής κρίσης.

Το τέταρτο είναι η επιστροφή των ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα και Ισπανία. Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι την ίδια περίοδο θα υλοποιηθούν οι 2.000 οικογενειακές επανενώσεις που έχουν γίνει δεκτές από τη Γερμανία, ενώ αναμένεται η εξέταση επιπλέον 500 αιτημάτων.

Το πέμπτο στοιχείο της τριμερούς συμφωνίας είναι ότι αυτή θα είναι σε ισχύ έως ότου υπάρξει «Δουβλίνο 4».

Στόχος η αποσυμπίεση των νησιών- Οι επιδόσεις αποφάσεων για άσυλο έχουν αυξηθεί κατά 50%

Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί νέες ομάδες εργασίας για ταχύτερη απονομή άσυλου, ότι έχει λυθεί το θέμα της διερμηνείας στο άσυλο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει σχεδιασμός για κινητές μονάδες καταγραφής ασύλου . «Οι επιδόσεις των αποφάσεων αυξήθηκαν κατά 50% και αναμένονται οκτώ επιπλέον επιτροπές άσυλου στα νησιά», είπε.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε πως από 1-3-2018 έως τις 30-6-2018 έχουν πραγματοποιηθεί 6.618 μεταφορές ευάλωτων ομάδων και ατόμων που έλαβαν άσυλο προς την ενδοχώρα. Παράλληλα έχουν καταγραφεί 430 επιστροφές. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι στο θέμα των επιστροφών υπάρχει δυσκολία και πως το υπουργείο επικεντρώνεται στις εθελοντικές επιστροφές με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της αποσυμπίεσης των νησιών που πλήττονται απ’ το προσφυγικό ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση σειράς θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

-Αναφέρθηκε σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία έληξε σήμερα και αφορούσε στην εξασφάλιση 2.000 θέσεων φιλοξενίας.
– 2.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα μετά από συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
– 5.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέσω του προγράμματος «HELIOS» (Hellenic Integration System).

«Δεν θα ανοίξουν νέα hot spot στα νησιά»

«Η απόφαση του υπουργείου είναι ότι δεν θα ανοίξει καινούργιο hot spot στα νησιά», επανέλαβε ο Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας συγκεκριμένα για την περίπτωση της Σάμου είπε ότι η πρόταση του υπουργείου είναι να λειτουργήσει νέο hot spot, με την παύση, ωστόσο της λειτουργίας του υπάρχοντος στο Βαθύ. Σημείωσε πως αν αυτή η πρόταση δεν γίνει δεκτή θα αναδιαμορφωθεί το υπάρχον hot spot.

Συνεδριάζει τον ΚΥΣΚΟΙΠ για να εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο ένταξης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι εντός της ημέρας συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής όπου θα εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο ένταξης.
«Τα πιλοτικά προγράμματα που ολοκληρώνονται δεν θα σταματήσουν. Θα περάσουν σε άλλο επίπεδο», είπε ο κ. Βίτσας και τόνισε ότι υπάρχει συντονισμός ομάδας υπουργείων για το σκοπό αυτό υπό τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα.

Μπαλάφας: Το προσφυγικό στην Ευρώπη κερδίζει ή χάνει εκλογές

Την ανάγκη διαμόρφωσης αντιρατσιστικού- αντιξενοφοβικού μετώπου στην Ευρώπη τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. «Το προσφυγικό- μεταναστευτικό στην Ευρώπη διαμορφώνει συνειδήσεις, τάσεις. Κερδίζει ή χάνει εκλογές. Το τέρας δεν καλοπιάνεται. Θέλει αντιμετώπιση δυναμική», είπε χαρακτηριστικά.

Υβόννη Κλάπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα