back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σκυλακάκης: Να σταματήσει η ανοχή των αυθαιρέτων κτισμάτων

Διαβάστε επίσης

Στην παραδοχή ότι «είναι πιο πιθανό να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου κατεδαφίσουν το αυθαίρετο στην Ελλάδα», προέβη από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι αυτό αλλάζει από σήμερα με τη σχετική αρμοδιότητα να περνάει από τους Δήμους στο κράτος και με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής τέτοιων κτισμάτων.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το κλειδί είναι ο εντοπισμός με ηλεκτρονικά μέσα των αυθαιρέτων κτισμάτων, με την πολιτεία να δίνει προτεραιότητα στην κατεδάφιση νέων αυθαιρέτων. «Ακόμη κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, χτίζονται αυθαίρετα», είπε ο υπουργός,
χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τους Δήμους.

«Υπάρχει πιθανότητα ο τοπικός άρχοντας που στην περιοχή του υπάρχουν 500 αυθαίρετα, να πρωταγωνιστήσει στην κατεδάφισή τους;», διερωτήθηκε ο κ. Σκυλακάκης.

Περιγράφοντας την στρατηγική της πολιτείας, είπε ότι «το πρώτο θα είναι να γκρεμίσουμε τα νέα αυθαίρετα, στη συνέχεια να κατεδαφίσουμε ακραίες περιπτώσεις αυθαιρέτων από το παρελθόν και μετά να δούμε τι θα κάνουμε με τον πολεοδομικό σχεδιασμό». Ο κ. Σκυλακάκης κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας έντιμη πράξη αυτό που κάνει, βάζοντας -όπως είπε- το πολιτικό του κεφάλαιο, ώστε να έχουμε μια σοβαρή πολεοδομική πολιτική «που θα σταματήσει την ανοχή που δείχνουμε στο φαινόμενο εδώ και πολλές δεκαετίες».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά 136, ενώ υπήρξε και 1 «παρών».

Δημήτρης Ράντος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα