back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Ελπίδες για τρία ελληνικά μετάλλια

Διαβάστε επίσης

Σαράντα τρία αγωνίσματα (34 ατομικά και 9 ομαδικά) περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 34ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης, που αρχίζει την Παρασκευή στη Γλασκόβη. Στα 26 εξ αυτών υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές, αλλού με υψηλές προσδοκίες, που φτάνουν μέχρι μία θέση στο βάθρο, και αλλού με βασικό σκοπό τη συγκομιδή εμπειριών.

 

Με βάση τις λίστες εκκίνησης των αγώνων (start lists), οι ελπίδες για κάποια μετάλλια εστιάζονται σε τρία αγωνίσματα: στα 100μ. ύπτιο, ο Απόστολος Χρήστου έχει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο μεταξύ 54 αθλητών, στην ουσία όμως είναι τέταρτος, αφού οι πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνονται από ισάριθμους Ρώσους, εκ των οποίων μόνο οι δύο μπορούν να προχωρήσουν μετά τον προκριματικό. Η διαφορά του Έλληνα πρωταθλητή από τον αμέσως ταχύτερο, τον Ρουμάνο Γκλίντα, είναι μικρή και σαφώς ο Χρήστου συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για μία επιτυχία ανάλογη με εκείνη του Λονδίνου, όταν είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

 

Ο Ανδρέας Βαζαίος μπαίνει στα 200μ. μικτή ατομική ως κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου, το έργο του όμως αναμένεται αρκετά δύσκολο. Ο κολυμβητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης έχει την πέμπτη επίδοση μεταξύ 32 συμμετεχόντων, με τους πρώτους τρεις (τον Γερμανό Χάιντς, τον Βρετανό Λίτσφιλντ και τον Ελβετό Ντεπλάνς) να έχουν χρόνους 1-2 δευτερόλεπτα καλύτερους. Αν οι τρεις ταχύτεροι αθλητές επιβεβαιώσουν τις επιδόσεις αυτές, ο Βαζαίος θα χρειαστεί μεγάλη υπέρβαση για να διεκδικήσει θέση στο βάθρο.

 

Με τον πέμπτο χρόνο ξεκινά και ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο, όπου όμως, με εξαίρεση τον Βρετανό Μπεν Πράουντ που ξεχωρίζει, οι υπόλοιποι είναι πολύ κοντά. Οι κούρσες αυτές κρίνονται στις λεπτομέρειες, αφού δεν υπάρχει περιθώριο διόρθωσης του παραμικρού λάθους, και η εμπειρία του Έλληνα αθλητή, τρεις φορές φιναλίστ σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και δύο σε Παγκόσμια, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

 

Ο Γκολομέεβ έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει μία θέση στον τελικό και στα 50μ. πεταλούδα, όπου έχει την 11η επίδοση, καθώς και -τουλάχιστον- στους ημιτελικούς των 100μ. ελεύθερο. Αντίστοιχα, ο Χρήστου έχει την 9η επίδοση στα 50μ. ύπτιο και είναι σε θέση να διεκδικήσει πρόκριση στον τελικό.

 

Από τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, η Νόρα Δράκου στα 50άρια ελεύθερο και ύπτιο και η Άννα Ντουντουνάκη σε 50μ. και 100μ. πεταλούδα έχουν ως -εφικτό- στόχο την παρουσία σε τουλάχιστον ένα τελικό και… βλέπουμε. Στη 16άδα των αγωνισμάτων τους μπορούν να βρεθούν ο Νίκος Σοφιανίδης (κυρίως στα 100μ. ύπτιο), ο Γιώργος Σπανουδάκης (50μ. ύπτιο και 200μ. μικτή), ίσως και ο Γιάννης Καρπουζλής (50μ. πρόσθιο). Για τα νεότερα μέλη της ομάδας, τον 18χρονο Ανδρέα Γεωργακόπουλο και τους 17χρονους Απόστολο Παπαστάμο και Νικόλ Παυλοπούλου, βασικός στόχος είναι η βελτίωση των ατομικών ρεκόρ τους.

 

Σε ό,τι αφορά τα ομαδικά αγωνίσματα, η κατάσταση είναι λίγο «θολή». Η Ελλάδα ήταν τέταρτη το 2016 στο Λονδίνο, τόσο στα 4Χ100μ. ελεύθερο όσο και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική, αλλά φέτος ο συναγωνισμός θα είναι πιο έντονος, ενώ και οι ελληνικές τετράδες δεν μοιάζουν τόσο δυνατές όσο προ διετίας (ιδιαίτερα στη μικτή, όπου ο Καρπουζλής είναι σαφώς πιο αργός στο 100άρι πρόσθιο από τον Παναγιώτη Σαμιλίδη που κολύμπησε στο Λονδίνο). Ο πρώτος στόχος για τις εθνικές ομάδες είναι ο τελικός και μετά, όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα…

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα