back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν, το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κλήμης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε από τον χθεσινό ανασχηματισμό, αριθμεί 51 μέλη, εκ των οποίων τα 13 είναι νέα.

Προσερχόμενος, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει συναίσθηση των προκλήσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα σταθεί στο ύψος των προκλήσεων.

«Μεγάλη πρόκληση το θέμα της ασφάλειας, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η ασφάλεια των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας», δήλωσε προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο η πρώτη γυναίκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

«Θα κάνουμε δουλειά για την πατρίδα», δήλωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε πως «το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα η οπτικο-ακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη». Και, «θα δείτε ότι θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Απελπιστική ένδεια στο βάθος του πάγκου»

Για έλλειψη στελεχών, ικανών για κυβερνητικές θέσεις, και για απελπιστική ένδεια στο βάθος του πάγκου, μίλησε ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Ο κύριος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Η Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο τόνισε ότι είναι ένας ανασχηματισμός που δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία των πραγμάτων, μιας Κυβέρνησης που αποδοκιμάζεται πλέον από το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας, που παρακολουθεί τα πολλά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει και τα φοβερά ελλείμματα στη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος βλέπει μια τάση, λόγω της ένδειας στελεχών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, να «ψωνίσει» – όπως είπε χαρακτηριστικά – από το ράφι των αζήτητων άλλων κομμάτων, ιδίως του παλιού και φθαρμένου συστήματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί κάθε τρεις και λίγο, αλλά από το οποίο αντλεί κάποιες ενισχύσεις για το κυβερνητικό σχήμα, πράγμα αντιφατικό από μόνο του.

Οσον αφορά την υπουργοποίηση της κυρίας Παπακώστα, απάντησε ότι “υπηρέτησε την Κυβέρνηση Σαμαρά και μπήκε στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα, ως το παλιό και σάπιο, και μετά από μερικά χρόνια, στοιχεία αυτού του παλιού και του σάπιου να μπαίνουν στην Κυβέρνηση, αυτού που ξορκίζει το παλιό και το σάπιο. Εκεί εντοπίζω την αντίφαση”.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Μιχάλη Καλογήρου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΔ, είπε “ Δεν έχω προκατάληψη στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου. Ο κύριος Καλογήρου είπε ότι δεν θα κριθεί από τον πρότερο επαγγελματικό του βίο, αλλά από το έργο του στο Υπουργείο, και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα και εκκρεμή προβλήματα της δικαιοσύνης, ένα από τα οποία είναι και η ευνοική μεταχείριση της πολιτείας προς καταδικασμένους τρομοκράτες. Είμαι σαφής και αυτό τα λέει όλα. Θα κριθεί ο κύριος Καλογήρου ο οποίος στον κατάλογο του ως δικηγόρος, υπήρχε και το μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς με τρομοκρατική δράση, θα κριθεί όχι με βάση ότι υπερασπίστηκε αυτόν τον συγκεκριμένο, αλλά από το τι θα κάνει με το συνολικό πρόβλημα.
Είμαι σαφής, θα τον κρίνουμε από τα πεπραγμένα του στο τέλος της θητείας του, ως Υπουργός Δικαιοσύνης”.

Μ. Χριστοδουλάκης: «Το ΚΙΝΑΛ καλωσορίζει το αντιδεξιό δήθεν μέτωπο του κ. Τσίπρα»

Σφοδρή κριτική στις επιλογές του Πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα, άσκησε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη στάση των 2.

“Το ΚΙΝΑΛ καλωσορίζει το αντιδεξιό δήθεν μέτωπο του κυρίου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα νέα Καραμανλικά στελέχη της λαικής δεξιάς, όπως η κυρία Παπακώστα, αυτή που αποκαλούσε τους μετανάστες κατσαρίδες, και τον Πρωθυπουργό θλιβερό και προκλητικό αμοραλιστή τον Αύγουστο του 2015, και αναρωτιόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του Συνταγματικού τόξου το Νοέμβριο του 2015. Ενα αντιδεξιό μέτωπο με σχεδόν όλους τους ΑΝΕΛ σε Υπουργεία”, είπε ο κύριος Χριστοδουλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Αναφερόμενος στα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη, όπως οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι, «πρόκειται λοιπόν για μια Κυβέρνηση χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο, για μια επιλογή του κυρίου Τσίπρα η οποία λέει το εξής, στο δίλημμα παλιού και νέου που έθεσε ο ίδιος, προέκρινε το παλιό, όταν επιλέγει συγκεκριμένα στελέχη τα οποία δεν σηματοδοτούν τίποτα σε επίπεδο κοινωνίας, όταν στο διαλαλούμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά ανταποκρίθηκαν μόνο ορισμένοι τυχοδιώκτες της εξουσίας, χωρίς καμία πολιτική συνέχεια και συνέπεια στις πράξεις και τον πολιτικό τους λόγο.

Και διευκρίνισε “Οταν μιλάμε για τυχοδιώκτες της εξουσίας, μιλάμε για στελέχη τα οποία παρά μία συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση που είχαν – η κυρία Ζορμπά μάλιστα έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές στο δικό μας χώρο, που δεν μπορούν να συγκλίνουν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ – όταν η επιλογή που κάνουν είναι να ακολουθήσουν ένα λαικίστικο, τυχοδιωκτικό πολιτικό πλαίσιο μιας Κυβέρνησης που ανελίχθηκε με χυδαία ψέματα πάνω στην πιο σκληρή συντηρητική πολιτική, και επιλέγουν τώρα στο παρά πέντε σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να πάρουν υπουργικές θέσεις, καλώς ή κακώς οι επιλογές αυτές δεν δηλώνουν πολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτικό αντίκρυσμα”.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα