back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις με την π.ΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Γενικό Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις επαφές που είχε στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς και Άμυνα Π.Καμμένο για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της γείτονος στην Ευρωατλαντική συμμαχία.

“Αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια για μια νέα ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού,” εκτίμησε ο Μάθιου Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για το όνομα θα περάσει και στις δύο χώρες, κρούοντας παράλληλα και τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί.

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό λέει το 40,9% των ερωτηθέντων στη FYROM  σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, με αφορμή το δημοψήφισμα στο τέλος του μήνα. Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του TV Telma και σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, το 57,8%- δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ενώ το 28,8% απάντησαν ότι δεν θα το κάνουν.

O Ζαν Υβ Λε Ντριάν στην Αθήνα

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Στην ατζέντα των συναντήσεων με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η επίσκεψη θα επιτρέψει συζητήσεις για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, με βάση τον οδικό χάρτη της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας του 2016» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία.

Ο κ. Λε Ντριάν «θα χαιρετίσει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας, τον Ιούνιο, μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πάνω στο θέμα της ονομασίας, και θα κάνει έκκληση για την σύντομη κύρωσή της.

Θα διαβεβαιώσει επίσης τους συνομιλητές του ότι την ώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η Γαλλία παραμένει στο πλευρό της με σκοπό την εξασφάλιση μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση, στη βάση των συμπερασμάτων του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου, και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με το κείμενο της γαλλικής πρεσβείας «ο κ. Λε Ντριάν θα συζητήσει με τις Αρχές ενός εταίρου φίλου της Γαλλίας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα και τα σχέδια που αναπτύσσουμε υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής. Με αυτό το πνεύμα, ο Υπουργός θα εξετάσει τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 και 29 Ιουνίου με στόχο τη δημιουργία μιας αληθινά ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αλληλέγγυας.

Θα αναφερθεί επίσης στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η οποία θα οδηγήσει στην συμπλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη και τέλος, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση μιας αληθινά δημοκρατικής ευθύνης».

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα