back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Γιαν Φαμπρ: πρώην συνεργάτες τον κατηγορούν για σεξουαλική ταπείνωση

Διαβάστε επίσης

Ο Φλαμάνδος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, που έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα ως ο πιο βραχύβιος διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά από καταγγελίες συνεργατών του για σεξουαλικές ταπεινώσεις και εκφοβισμό.

20 άντρες και γυναίκες, ανώνυμα και επώνυμα

Με μια συλλογική επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης rekto:verso, πρώην συνεργάτες του καταγγέλλουν συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του Φλαμανδού καλλιτέχνη, καθώς και σεξουαλικές ταπεινώσεις, μέχρι και εκφοβισμό.

Στην επιστολη, την οποία υπογράφουν 20 αντρες και γυναίκες χορευτές, παραγωγοί και συνεργάτες ανώνυμα και επώνυμα, αναφέρεται πως «η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn, ενώ διευκρινίζουν ότι προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε «σεξουαλική προσέγγιση».

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του Γιαν Φαμπρ στο δημόσιο VRT την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 όπου μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας για τη σεξουαλική παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε από το Φλάμανδικό Υπουργείο Πολιτισμού. Οι χορευτές αναφέρουν ότι σε ορισμένους συνεργάτες τους προσφέρθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές –ενώ όσοι αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται στις παραστάσεις.

Στη συνέχεια, αναφέρουν ότι ο Φαμπρ έκανε σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα των χορευτών, ταπεινώνοντας γυναίκες κατά τις πρόβες με τις σεξιστικές παρατηρήσεις του ενώπιον όλων. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως υπήρξαν και άλλα θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Διάψευση Γιαν Φαμπρ

Στο ίδιο περιοδικό φιλοξενήθηκαν στην συνέχεια δηλώσεις του Γιαν Φαμπρ, ο οποίος διαψεύδει κάθε κατηγορία σε βάρος του.

«Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του», γράφει, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του. Τέλος, αμφισβητεί κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά που του προσάπτουν οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα