back to top
22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Ε. Βόζεμπεργκ: Με την προβληματική της πολιτική, η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έβαλε απέναντί της την Ελλάδα και την ΕΕ

Διαβάστε επίσης

«Η προβληματική πολιτική της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, μάλλον βλάπτει  τα συμφέροντα της χώρας της…Έβαλε απέναντί της την Ελλάδα και την ΕΕ… Το ζήτημα θα τεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο»  δήλωσε η Ελίζα Βόζμπεργκ, στον απόηχο όχι μόνον των Ευρωπαϊκών, αλλά και των εσωτερικών αντιδράσεων,  που προκλήθηκαν μετά την αντιθεσμική και αντισυνταγματική χρήση της ονομασίας Μακεδονία, χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια, από την κα Σιλιάνοφσκα, στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της.

Η  Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια, μίλησε στο πρωϊνό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου για τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας. Εκτίμησε πως η ευρύτερη ευρωπαϊκή Φιλελεύθερη Κεντροδεξιά (ΕΛΚ), σύμφωνα με τις μετρήσεις, θα διατηρήσει τις δυνάμεις της, υπογράμμισε πως δεν υποτιμά την άνοδο των εθνικιστικών φωνών, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις προκλήσεις της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία.

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Αποτελεί κοινό στόχο για τη χώρα μας και την ΕΕ, η εμβάθυνση της ΕΕ και η διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Από την άλλη, προέκυψε μια προβληματική πολιτική που ασκείται από τη Βόρεια Μακεδονία. Με τη νέα Πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να την υπηρετεί χρησιμοποιώντας εθνικιστική ρητορική, την οποία είχε άλλωστε προαναγγείλει, καθώς εντάσσεται στη φιλοσοφία του VMRO.
Υπήρξαν αντιδράσεις και θα υπάρξουν κι άλλες στο πλαίσιο της ΕΕ ως απάντηση στην αντιθεσμική και αντισυνταγματική χρήση της ονομασίας Μακεδονία για τη χώρα της, χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια. Το θέμα θα τεθεί οπωσδήποτε στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό τη νέα του σύνθεση γιατί η χώρα λαμβάνει σημαντικά κονδύλια και βρίσκεται προς ένταξη στην ΕΕ…Εκτιμώ πως η πολιτική της κας Σιλιάνοφσκα μάλλον βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας της σε αυτή τη συγκυρία.. Σίγουρα, έβαλε απέναντί της την Ελλάδα και την ΕΕ. Είδατε την αντίδραση  του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και της  Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΕΙ Η ΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΤΩΝ  ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

« Η ΕΕ δεν πρόκειται να πιέσει τη χώρα μας, ώστε να κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο  τα μνημόνια της Συνθήκης των Πρεσπών, διότι θίγεται και αυτή, από μια συμπεριφορά εντελώς εκτός των προνοιών της Συνθήκης. Μάλλον στην   Βόρεια Μακεδονία θα επικεντρωθούν οι πιέσεις».

*ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

«Η τάση ανόδου του εθνικισμού δεν με ανησυχεί πολύ. Όχι λόγω μιας υπεραισιόδοξης  προσέγγισης, αλλά στη βάση πανευρωπαϊκών μετρήσεων που δείχνουν ότι το ΕΛΚ δηλαδή η ευρύτερη ευρωπαϊκή Φιλελεύθερη Κεντροδεξιά, θα διατηρήσει τις δυνάμεις της. Χωρίς να αποκλείεται ενδεχομένως και να τις αυξήσει…Δεν υποτιμώ τις  εθνικιστικές φωνές. Αν καταγραφεί μια μικρή άνοδος της Ακροδεξιάς στην σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου δεν θα είναι σε τέτοια έκταση που να  παρεμποδιστεί η λήψη δημοκρατικών αποφάσεων».

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ειδικότερα η Ελλάδα επιθυμούμε περισσότερο από τα άλλα κράτη  μέλη να υπάρξει μια κοινή πολιτική άμυνας, εξ αιτίας των δύσκολων, εν πολλοίς απειλητικών γειτόνων μας. Γνωρίζω ότι πολλές χώρες επειδή επιβαρύνονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα ήθελαν μια κοινή αμυντική πολιτική. Και τη θέλουν οι μεγάλοι της ΕΕ. Συνεπώς,  βάσιμα μπορώ να εικάσω ότι οι κοινοί πολιτικοί στόχοι θα υπερβούν τις επιθυμίες των πολιτικών ομάδων». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα