back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τελευταία ημέρα του Athens Democracy Forum

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται σήμερα το Athens Democracy Forum που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή δημοσιογράφων, καθηγητών, πολιτικών και συγγραφέων.

Τις εργασίες είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με μία ομιλία που επικεντρώθηκε στη διάβρωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας λόγω της επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού» και των ακραίων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού. Η εναρκτήρια εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή του «Βραβείου Δημοκρατίας» στον πρώην Πρόεδρο της Μοζαμβίκης, Χοακίμ Αλμπέρτο Τσισσάνο από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

 

Αιχμές για Τραμπ

Το πρώτο πάνελ της σημερινής ημέρας αποτελούνταν από δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη των New York Times. Εκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “The New York Times Company” Μαρκ Τόμσον έκανε εκτενή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο προβοκάτορα που επιδιώκει να προκαλεί υστερικές αντιδράσεις. “Πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να εξηγούμε τα γεγονότα, καταδικάζοντας τα λάθη και να διατηρόντας την ουδετερότητά μας.  Ο Τραμπ δικαιούται να έχει τη δική του άποψη” τόνισε.

Ο δημοσιογράφος των New York Times Ρότζερ Κοέν, κατά την ίδια συζήτηση, ανέφερε ότι αυτό που έχει κάνει ο Τραμπ θέτει πολλά ζητήματα. “Κάποιοι δεινόσαυροι σαν κι εμένα πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτισμένη διαφωνία”, είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι “πρέπει να δεχτούμε ότι ο κόσμος συνεχίζει να τον στηρίζει…πρέπει να είμαστε παρόντες να κρατάμε δυνάμεις να τον αντιμετωπίσουμε”. 

 

Ασφάλεια και Δημοκρατία

Κατά την συζήτηση με τίτλο  “Δημοκρατική Ασφάλεια στην Ευρώπη και εκτός” που συντόνισε ο επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Στίβεν Ερλάνγκερ, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Tουρμπγέρν Γιάγκλαντ.

Ο τελευταίος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα κοινωνικά δίκτυα, σημείωσε ότι συνεισφέρουν στον δημοκρατικό διάλογο αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Γιάγκλαντ υπογράμμισε επίσης ότι “ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στις μειονότητες”.

Λογοτεχνία και Δημοκρατία

Ακολούθησε μία συζήτηση για την λογοτεχνία και τον ρόλο της στην δημοκρατία την οποία συντόνιζε η Πάμελα Πολ, συντάκτρια του The New York Times Book Review. Η δημοσιογράφος επισήμανε ότι η εκπροσώπηση των νέων είναι σημαντική ενώ παραδέχτηκε ότι είναι σαφές “ότι υπάρχει χάσμα γενεών στο πως αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και τις λύσεις τους, ειδικά όταν αυτά σχετίζονται με την διαφορετικότητα, την κοινωνική ένταξη”. “Οι νέοι έχουν τα μέσα και τη φωνή να ακουστούν”, δήλωσε.

Χάσμα γενεών

Το επόμενο πάνελ ήταν αφιερωμένο στο χάσμα γενεών αλλά και στην συμμετοχή των γυναικών, των μειονοτήτων και των νέων στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι που συμμετείχε στο πάνελ ανέφερε ότι οι ανισότητες αποτελούν αιτία της ανόδου του λαϊκισμού παγκοσμίως, ακόμα και σε περιπτώσεις δυνατών οικονομιών όπως αυτή της χώρας του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα