back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ιταλική κυβέρνηση, που επιμένει να αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες εν αναμονή του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, προκαλώντας νέες αναταραχές στις αγορές καθώς και η σημερινή ομιλία της Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία:

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες έχουν στο πρωτοσέλιδό τους την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι καθώς σήμερα αναμένεται η ομιλία τους κατά το κλείσιμο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τους Times, η Μέι θα επιμείνει ότι οι καλύτερες μέρες για τη Βρετανία έρχονται καθώς στόχος της είναι να ενώσει το διχασμένο κόμμα της.

Ο Guardian από την πλευρά του αναφέρει ότι θα απευθυνθεί στους “αξιοπρεπείς πατριώτες” σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την πρόθεση του Μπόρις Τζόνσον να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.

Για την εφημερίδα “i” επίκειται μάχη “Μέι – Τζόνσον για την ψυχή των Τόρις”

Η Daily Telegraph φέρει στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία της κα Μέι στον καναπέ καθώς ετοιμάζει την ομιλία της. Την ίδια ώρα δημοσιεύει ρεπορτάζ που ισχυρίζεται οτι το υπουργικό της συμβούλιο της έχει ήδη ζητήσει να καταθέσει την ημερομηνία παραίτησή της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές οι συζητήσεις αφορούν το πότε θα πρέπει να παραιτηθεί η πρωθυπουργός αν αρνηθεί να αφήσει την Ντάουνινγκ Στριτ πριν τις γενικές εκλογές.

Στο μεταξύ η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο των Τόρις προκαλεί διάφορες αντιδράσεις.

Η Sun τον περιγράφει ως “τον πιο χαρισματικό πολιτικό” της Βρετανίας και “μακράν τον καλύτερο ρήτορα”. Η ομιλία του ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Επέστρεψε η Borismania” σχολιάζουν οι Times.

Η Daily Mail είδε την ομιλία του ως μια “τελική πρόβα” για τη θέση της Μέι. Μάλιστα έχει χωρίσει το πρωτοσέλιδό της βάζοντας τη φωτογραφία και των δύο σχολιάζει ότι ο Τζόνσον διεύρυνε τη διάσπαση του κόμματος.

“Ο Τζόνσον είναι ροκ” σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Κουέντιν Λετς.

Από την πλευρά του ο Χένρι Μέις στους FT σχολιάζει ότι η συμμετοχή στο συνέδριο για ένα μέλος κοστίζει 520 λίρες και τελικά η ομιλία του Τζόνσον άξιζε αυτό το ποσό … τουλάχιστον για τους υποστηρικτές του.

Ο Τζον Γκρέις στον Guardian αναφέρει ότι “πες τι σου αρέσει από τον Μπόρις Τζόνσον – τελικά κατόρθωσε να δώσει μια μέτρια ομιλία, που όμως γενικά ήταν πολύ καλύτερη από όλων των συναδέλφων του που χαρακτηρίζονται μέτριοι… πολιτικοί”.

Ο Κέβιν Μακγκουάιρ για την Mirror χαρακτηρίζει τον Τζόνσον ως έναν “τσαρλατάνο” και “δειλό” που τελικά κόστισε μια ώρα από τη ζωή όλων όσοι των παρακολούθησαν με μια ανειλικρινή τουλάχιστον ομιλία.

“Καθώς το ρολόϊ του Brexit μετρά αντίστροφα… η νέμεσις για τη Μέι πλησιάζει” το σχόλιο της WSJ. Να ξεφορτωθεί το σχέδιο Τσέκερς για το Brexit, κάλεσε από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Σε μία αρχηγική εμφάνιση, ο Τζόνσον, ο οποίος φέρεται ως επικρατέστερος για τη διαδοχή της Μέι στην ηγεσία του κόμματος, χαρακτήρισε “απάτη” το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit και κάλεσε εν μέσω ενθουσιώδους ακροατηρίου να μην επιβληθούν νέοι φόροι και επιπλέον δαπάνες για την υγεία. “Μην τους πιστεύετε όταν λένε πως δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και άλλη εναλλακτική λύση” είπε ο Τζόνσον μπροστά σε εκατοντάδες μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία σχημάτιζαν ουρά προκειμένου να εισέλθουν στην αίθουσα χωρητικότητας 1.500 θέσεων στην οποία διεξάγεται το συνέδριο. “Τώρα είναι η στιγμή να ξεφορτωθούμε το “Τσέκερς”” τόνισε. “Αν εξαπατήσουμε το εκλογικό σώμα και το “Τσέκερς” είναι απάτη, θα κλιμακώσουμε την αίσθηση καχυποψίας”.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τα σχέδια της Μέι για το Brexit συνταγματική εκτροπή, που θα ταπεινώσει το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνοντάς το υπό την εποπτεία της Ε.Ε. για τις επόμενες γενιές. “Σημαίνει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ολόκληρη η οικονομία μας θα είναι εκτεθειμένη εσαεί σε ρυθμίσεις που ενδεχομένως έχουν ρητά σχεδιαστεί προς όφελος των ξένων ανταγωνιστών” υποστήριξε. “Σημαίνει ότι οτιδήποτε φέρει στο μέλλον η Ε.Ε… όλα αυτά τα χωρίς νόημα θα πρέπει να τα εφαρμόσουμε χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής ή αντίθεσης” συνέχισε. “Αυτό δεν είναι ρεαλισμός, δεν είναι συμβιβασμός – είναι επικίνδυνο και ασταθές, πολιτικά και οικονομικά”. “Συνάδελφοι Συντηρητικοί, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι αυτό το οποίο ψηφίσαμε” τόνισε. Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε το ακροατήριο και την επίθεση κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καλώντας τους Συντηρητικούς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τους αξίες της χαμηλής φορολόγησης και της ισχυρής αστυνόμευσης. Δεν παρέλειψε επίσης να μνημονεύσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρωθυπουργό των Συντηρητικών. Είπε ακόμη πως είναι ντροπή που κανένας τραπεζίτης δεν έχει φυλακιστεί για το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008

Για Ιταλία:

“Πως θα καταφέρεις να γελοιοποιήσεις τη χώρα σου;” σχολιάζει το Politico. “Οι δηλώσεις και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων γραφειοκρατών συνεχίζουν να ανεβάζουν τα spread με βασικό στόχο να επιτίθενται στην κυβέρνηση και την οικονομία. Είμαι έτοιμος να κάνω απολογισμό των ζημιών” ανέφερε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ποια είναι τα ακριβή στοιχεία; Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της αφού αρχικά είχε πει ότι θα το έκανε την περασμένη εβδομάδα.

Ας ρωτήσουμε… τον κ “Σχέδιο Β’” δηλαδή τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα ο οποίος θα μιλήσει σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4.30 το απόγευμα. Έως τώρα δεν έχει επιτραπεί στον Σαβόνα να μετάσχει σε καμία ευρωπαϊκή συνάντηση, Στο Στρασβούργο σήμερα θα βρει τελικά έδαφος…για να μιλήσει και ίσως κάποια ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης μπορεί να ρωτήσουν για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες από τον ιθύνοντα νου πίσω από το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Θυμηθείτε απλά ότι ο Σαβόνα είναι ο συντάκτης του “Σχεδίου Β’” για την Ιταλία, που περιλαμβάνει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Το Κίνημα 5 Αστέρων σύμφωνα με την Corriere de la Sera θα ήθελε να γίνει εκείνος ο υπουργός Οικονομικών στη θέση του Τζιοβάνι Τρία.

Η Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε έχει 2,2 τρισ ευρώ δημόσιο χρέος… άρα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Η προβληματική της οικονομία χρειάζεται βοήθεια και χωρίς έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αλληλεγγύης η Ιταλία έχει απομείνει μόνη της να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Υπήρχαν πολλοί λόγοι που υπαγόρευαν στην Ε.Ε να είναι “ευέλικτη” απέναντι στην Ιταλία. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν και ο Σαλβίνι μπορεί να καεί πολύ σύντομα συμπαρασύροντας μια ολόκληρη χώρα…

Στο μεταξύ, χθες νέους τριγμούς σύμφωνα με την WSJ προκάλεσε στις αγορές η ιταλική κυβέρνηση μετά τα σχόλια ότι η Ιταλία θα ηταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης και μάλιστα μια μέρα μετά το Eurogroup όπου ζητήθηκε από τον Τζιοβάνι Τρία να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ο βουλευτής της Λέγκα Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής, έθεσε υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας του στο ευρώ. “Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα έλυνε το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων της εάν είχε το δικό της νόμισμα” δήλωσε ο Μπόργκι. Τα σχόλιά του ώθησαν αυτομάτως την απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου στο 3,40%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014, δοκιμάζοντας επίπεδα ακόμη χειρότερα από αυτά των ρευστοποιήσεων του τέλους Μαΐου. Αμέσως μετά τον νέο γύρο ρευστοποιήσεων, ο Μπόργκι επανήλθε με διευκρινιστικά σχόλια, λέγοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ.

Στα σχόλια του Μπόργκι αναφέρθηκε και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τούς προστατεύει. Την ίδια στιγμή, ο Κόντε προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εντάσεις με την Ε.Ε. για τις αυξημένες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, λέγοντας ότι η Ρώμη ξεκινά διάλογο με τους θεσμούς της Ε.Ε. με “ηρεμία και σεβασμό για τους ρόλους του ενός και του άλλου” και πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταδείξει την αξιοπιστία των σχεδίων της για τον προϋπολογισμό. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ στο 2,4%, μέχρι το 2021, αν και””η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν θέλει να βγει ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ευρώ”.

Στη Γερμανία:

Στην προώθηση νέου νόμου για τη μετανάστευση συμφώνησαν χθες οι εταίροι του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων εξιδεικευμένων εργατών από χώρες εκτός Ε.Ε αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Η νέα νομοθεσία στην οποία συμφώνησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έπειτα από παλινωδίες πολλών μηνών, “υιοθετεί την αρχή του διαχωρισμού μεταξύ των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης για λόγους εργασίας” και εξασφαλίζει ότι όσοι έχουν το νομικό δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο με βάση τη γερμανική νομοθεσία θα μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν. Η πρόταση νόμου επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι πολίτες που δεν ανήκουν σε χώρες της Ε.Ε. χωρίς ανώτατη εκπαίδευση ή προτιμητέα ή συγκεκριμένη προσφορά εργασίας δεν θα μπορούν να παραμένουν στη Γερμανία: “Δεν επιθυμούμε κανενός είδους μετανάστευση από ανειδίκευτους υπηκόους τρίτων χωρών” αναφέρει η συμφωνία. Το πρότυπο της συμφωνίας είναι ο Καναδάς, ο οποίος διαχωρίζει τους μετανάστες με βάση το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία, τις γλωσσικές ικανότητες, την προσφορά εργασίας και την “οικονομική ασφάλεια”.

Στη Γαλλία:

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν πιέστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών του, Ζεράρντ Κολόμπ χθες καθώς ο άλλοτε στενός του σύμμαχος και φίλος τον αμφισβήτησε επιμένοντας στη Figaro ότι “θέλει να φύγει από την κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο ο Μακρόν δεν είχε κάνει προηγουμένως δεκτή την παραίτηση του Κολόμπ. Προς το παρόν ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ θα αναλάβει και χρέη υπουργού Εσωτερικών έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης του Κολόμπ.

Στην Ισπανία:

“Χάος στην Καταλονία: Ένα χρόνο μετά το παράνομο δημοψήφισμα, οι βίαιες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύουν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι τελικά η κατάσταση έχει χειροτερέψει και σε καμία περίπτωση δεν έχει βελτιωθεί” γράφει σε άρθρο του στο Politico o βουλευτής των Ciudadanos, Ρολντάν Μονές. Προσθέτει ότι “όπως και στο Brexit το αφήγημα στην Καταλονία βασίζεται σε ψέμματα”. Σύμφωνα με τον Μονές “οι αποσχιστές λένε ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι στο αίτημα για ανεξαρτησία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι Καταλανοί αποτελούν μια ιδιόμορφη κοινωνία με διαφορετικές ταυτότητες και διάφορες επιθυμίες. Λένε ότι αποτελούν την πλειοψηφία. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 4 εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και οκτώ χρόνια δεν έλαβαν κάτι παραπάνω από το 50% των ψήφων.

Λένε ότι καταπιέζονται από την κεντρική κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι η Καταλονία είναι μια οικονομική υπερδύναμη στην Ισπανία και έχει περισσότερη αυτονομία – που περιλαμβάνει δική της γλώσσα, σύστημα υγείας, παιδείας κτλ από οποιαδήποτε περιφέρεια στην Ευρώπη. Λένε ότι μάχονται για τη δημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι επιχειρούν να επιβάλλουν την ανεξαρτησία στην Καταλονία υπονομεύοντας τον ίδιο το λαό, τα συνταγματικά δικαιώματα για περισσότερους από μισούς Καταλανούς. (….) Στο περσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία – το οποίο σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση – 43% των ψηφοφόρων τελικά επέλεξαν να μετάσχουν στη διαδικασία με το 90% να επιλέγουν την ανεξαρτησία – όμως η διεξαγωγή του δεν έγινε με δημοκρατικούς όρους. Δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος για το πόσες φορές θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιοι, ούτε επίσημοι κατάλογοι ή μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή. (…) Η νέα κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ – που κατόρθωσε να κυβερνά λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που κέρδισε εναντίον του Ραχόι με τη συνδρομή των Καταλανών εθνικιστών – επιχείρησε να ακολουθήσει μια στρατηγική που δεν θα δυσαρεστούσε την κυβέρνηση του Τόρρα. Ο Σάντσεθ πήρε μια απόφαση σκόπιμα να πάει με τα νερά τους παρά το γεγονός ότι οι Καταλανοί αποσχιστές δεν σέβονται τους θεσμούς και επιθυμούν την καταπάτηση του πολιτικού πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης ενώ δίνουν στη δημοσιότητα ονόματα δικαστών και αστυνομικών, που διαφωνούν με το καθεστώς ή που απλά τυγχάνουν να σέβονται το κράτος δικαίου.

Η στρατηγική του είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο Τόρα και ο Πουιτζδεμόν δεν θα παραδεχθούν ότι υποσχέθηκαν στο λαό τους ένα δρόμο που οδηγεί στην οικονομική μιζέρια και το χάος. Η Ε.Ε με μια ισχυρή και ενωμένη φωνή προστάτεψε τα συνταγματικά δικαίωματα των Ισπανών πολιτών στην Καταλονία. Θα πρέπει να το ξανακάνει καθώς φαίνεται ότι είμαστε αντιμέτωπη με μια ομάδα που θέλει να καταστρέψει τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στις ΗΠΑ:

Εκτενέστατο ρεπορτάζ στους NYTimes μετά από ενδελεχή έρευνα επί της περιουσιακής κατάστασης του Ντ. Τραμπ αναφέρει ότι τη δεκαετία του ’90 ο αμερικανός πρόεδρος έκανε χρήση διαφόρων φορολογικών “κόλπων”, που αγγίζουν τα όρια της απάτης προκειμένου να αυξήσει κατά πολύ την περιουσία του πατέρα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίες, όπως αρέσκεται να λέει σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα