back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στη Μεσσηνία σήμερα ο Γερμανός Πρόεδρος – Δεν απάντησε… στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Διαβάστε επίσης

Στη Μεσσηνία θα βρεθεί ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ , στη διάρκεια της δεύτερης μέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Αρχαία Μεσσήνη, όπου στις 10 το πρωί μαζί με τη σύζυγό του, συνοδευόμενοι από τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Ακολούθως το μεσημέρι σε ειδική τελετή στο παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας θα λάβει το Χρυσό Κλειδί της πόλης και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Η επίσκεψη θα συνεχιστεί με βόλτα και καφέ στο λιμάνι και θα ολοκληρωθεί με γεύμα με ψάρια και θαλασσινά σε ψαροταβέρνα της Καλαμάτας.

Χθες ο Γερμανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ετέθη δύο φορές το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόσο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και στη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του από τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Παυλόπουλος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής ακόμα και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα “θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» τις απαιτήσεις “που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής”.

“Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως” σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει ότι «όλες αντιθέτως τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού”. “Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του” πρόσθεσε ο κ Παυλόπουλος.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον γερμανό πρόεδρο είπε «να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας τα εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μίας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας”. “Ααυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε «κάτω από το χαλί» όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν.
Αυτό σημαίνει ότι όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε”.

Ο κ. Στάινμαγερ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ζήτημα δίνοντας κυρίως έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης αλλά και στην “επόμενη μέρα” μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Στο χθεσινό δείπνο έκανε εκτενή λόγο για τον ρόλο της χώρας μας κατά την προσφυγική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας καθώς και κυρίως τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες.
Στο επίσημο δείπνο παρέστη μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τη ΝΔ εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα