back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έξωση στους χειροτέχνες του ιστορικού κέντρου

Διαβάστε επίσης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι χειροτέχνες του Θησείου. 20 μέρες τώρα δεν μπορούν στήσουν τους πάγκους τους στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μετά την απαγόρευση, που τούς έχει επιβληθεί από την Δημοτική Αστυνομία. Οι χειροτέχνες  κάνουν λόγο για αδυναμία επιβίωσης και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.

Οι πεζόδρομοι τόσο της  Αποστόλου Παύλου όσο και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δείχνουν άδειοι παρότι πολυσύχναστοι, άχρωμοι και καταθλιπτικοί, χωρίς τους ανθρώπους με τους πολύχρωμους πάγκους , που για δεκαετίες βρίσκονταν εκεί.

Ο μοναδικός πάγκος που υπάρχει πια είναι αυτός της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των χειροτεχνών ενώ ακριβώς απέναντι έχουν πλέον μόνιμο στέκι οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από συνεχή αιτήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων,προς τον δήμο Αθηναίων, να αδειάσει ο πεζόδρομος από τους πάγκους. Ο δήμος προτείνει ως εναλλακτικούς χώρους την πλατεία Κεραμεικού , την Κορεατική Αγορά και την οδό Τοσίτσα, σημεία τα οποία ωστόσο δεν βρίσκουν σύμφωνους τους χειροτέχνες.

xirotexnes

«Ζητάμε το σπίτι μας, μας διώχνουν με εκβιαστικό τρόπο» λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαριάννα Αρετάκη μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των χειροτεχνών. «Το κομμάτι αυτό του δρόμου ανήκει στον δήμο. Γι αυτόν το λόγο το 2007 ο τότε δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης μετέφερε τους χειροτέχνες από το Μοναστηράκι εδώ. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είναι εναντίον των χειροτεχνών είναι εναντίον του παρεμπορίου όπως είμαστε και εμείς. Χρειάζεται πολιτική βούληση από τον δήμο Αθηναίων για να λυθεί το θέμα. Εξάλλου η Αρχαιολογική υπηρεσία με πρωτοβουλία της προστατεύει τους μουσικούς του δρόμου που δραστηριοποιούνται κάτω από την Ακρόπολη».
Όσον αφορά τις εναλλακτικές προτάσεις του δήμου η κυρία Αρετάκη τις χαρακτήρισε τουλάχιστον αστείες για καλλιτέχνες διακοσμητικού κυρίως αντικειμένου.

Ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου τούς παραχωρήθηκε ατύπως επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη. Συχνά υπήρχαν προβληματα ωστόσο δινόταν προειδοποίηση στους χειροτέχνες να απομακρυνθούν και πάντα κατόπιν διαλόγου και αμοιβαίας συνεννόησης οι πιέσεις υποχωρούσαν και παρέμεναν στη θέση τους.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ οι χειροτέχνες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.

«Βρίσκομαι εδώ 10 χρόνια Αυτός ο πάγκος αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων μου» τονίζει η Παρασκευή Λίτσα επισημαίνοντας ότι η δραστηριοποίηση των χειροτεχνών στον πεζόδρομο, όλα αυτα΄τα χρόνια, συνέβαλε στην μείωση της εγκληματικότητας».

xirotexnes

«Προσπαθούμε πολλά χρόνια τώρα να χωροθετήσουμε» αναφέρει η Αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Νέλλη Παπαχελά «Είχαμε προτείνει την οδό Επταλόφου και τον πεζόδρομο της Ερμού έτσι ώστε να είναι οι χειροτέχνες κοντά στο ιστορικό κέντρο αλλά η απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική. Όσον αφορά την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεχόμαστε συνεχώς αιτήματα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να απομακρυνθούν οι πάγκοι.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μας κατεύθυνε να χωροθετήσουμε κάποιες θέσεις στην οδό Θεσσαλονίκης απέναντι από τη Τεχνόπολη και στους γύρω δρόμους. Παράλληλα έχουν προταθεί σημεία εμπορικά όπως στη Πλατεία Βικτωρίας, στον Κεραμεικό, στην Τοσίτσα. Μέχρι στιγμής οι χειροτέχνες είναι αρνητικοί και επιμένουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Αυτή τη στιγμή είναι όλοι χωρίς άδεια».

xirotexnes

«Στη  συνάντηση που πραγματοποιήσαμε» προσθέτει η κυρία Παπαχελά «με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Αυλωνίτη και εκπροσώπους των τεσσάρων Σωματείων Χειροτεχνών, η Αρχαιολογική υπηρεσία δήλωσε ότι εάν το αίτημα για την παραμονή των χειροτεχνών στον πεζόδρομο πάει στο ΚΑΣ, η εισήγησή της θα είναι αρνητική».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα