back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Το λυκόφως της Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πληροφορία που δημοσίευσε λίγο πριν από το μεσημέρι, η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το ανακοίνωσε η ίδια το πρωί σε συνεδρίαση του επιτελείου του κόμματος.

Η Μέρκελ σκεφτόταν σοβαρά να κατέβει γι άλλη μια φορά υποψήφια. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει σε εκπομπή του δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης: «για μένα αυτά τα δύο αξιώματα [της καγκελαρίου και της προέδρου του κόμματος πάνε μαζί, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ωστόσο, οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αποτυχίες του CDU σε εκλογές τοπικών κρατιδίων, όπως χθες στην Έσση και λίγες εβδομάδες νωρίτερα στη Βαυαρία, υποχρεώνουν την Γερμανίδα πολιτικό, να αναθεωρήσει την στάση της.

To ερώτημα τώρα είναι τι σημαίνει η απόφασή της αυτή για την καγκελαρία. Αν επιμείνει στην άποψη ότι προεδρία της CDU και καγκελαρία πάνε μαζί, τότε δεν αποκλείεται να παραιτηθεί και από καγκελάριος.

Κύκλοι του κόμματος, ωστόσο, ανέφεραν ότι θέλει να παραμείνει στο πόστο της στην καγκελαρία, όπως μεταδίδει η Bild.

Τα αίτια

Πολιτικοί αναλυτές επέρριψαν την ευθύνη στις εσωτερικές διαμάχες που έχουν πλήξει τον μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ, από τον Μάρτιο, όταν ανέλαβε την εξουσία.

Τον Ιούνιο ξέσπασε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στο CDU και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) -τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού- για την πολιτική ασύλου, για να ακολουθήσει ο διαξιφισμός για τον Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν ξεχάσει την προσφυγική πολιτική των «ανοικτών θυρών» που ακολούθησε η Μέρκελ την περίοδο 2015/16, με εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών, παραμένοντας ακόμη θυμωμένοι.

Οι δελφίνοι – διάδοχοι

Δελφίνοι για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν αρκετοί, από την ΓΓ του κόμματος, Ανεγκρέτ Καρμπ Κάρενμπαουερ – που η ίδια η Μέρκελ είχε προωθήσει – μέχρι τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, ενδιαφέρον για το πόστο εκδήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ της CDU Φρίντριχ Μερτς.

Η τύχη του Μεγάλου Συνασπισμού

Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στους κόλπους του εταίρου της Μέρκελ στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες απέκλεισε στην παρούσα φάση αλλαγή ηγεσίας. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην SPD», είπε, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση της Μέρκελ να μη ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της CDU.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα