back to top
22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

22.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Σε ποιους Δήμους της χώρας μειώνονται και από πότε

Διαβάστε επίσης

Τον επανακαθορισμό προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις περιοχές ευθύνης τους, δηλαδή τη μείωσή τους από του χρόνου σε μόλις ορισμένες δημοτικές ενότητες και κοινότητες 12 Δήμων σε όλη τη χώρα ενέκριναν, μετά από πολύμηνο έλεγχο, οι εκτιμητικές επιτροπές ακινήτων που σύστησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ενστάσεις που υπέβαλαν συνολικά 169 Δήμοι (μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων) για άδικες και υπερβολικές αυξήσεις σε τιμές ζώνης των ακινήτων της περιοχής τους, όπως αυτές ισχύουν από την 1/1/2022.

Οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στους 12 Δήμους που δικαιώθηκαν θα καθοριστούν εντός του έτους αλλά θα ισχύσουν από του χρόνου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τις εκτιμητικές επιτροπές ακινήτων που σύστησε ,με τη συμμετοχή ιδιωτών εκτιμητών,να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στους 12 Δήμους αλλά την τελική απόφαση για το ποσοστό των μειώσεων θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στους 12 Δήμους που δικαιώθηκαν ,όπως είναι επόμενο,θα επηρεάσει θετικά τους κατοίκους των Δήμων καθώς τουλάχιστον 20 φόροι και τέλη συνδέονται με το ακίνητο και την κατοχή του η τη μεταβίβασή του ,όπως ο ΕΝΦΙΑ,το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας,ο φόρος χρησικτησίας,ο φόρος δωρεάς ακινήτων,το τεκμήριο διαβίωσης για τη φορολογία εισοδήματος κλπ.

Με βάση τις αποφάσεις των εκτιμητικών επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών δικαιώθηκαν για τιμές ζώνης ακινήτων σε ορισμένες δημοτικές ενότητες και κοινότητές τους οι εξής 12 Δήμοι..

*Βριλησσίων Αττικής

*Χαλανδρίου

*Αγ.Αναργύρων -Καματερού

* Γλυφάδας

*Πειραιώς

*Πύργου Ηλείας

*Ιθάκης

*Αστυπάλαιας

*Καρπάθου

*Ρόδου

*Σύμης

*Λουτρακίου-Περαχώρας Κορινθίας.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα