back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέα στοιχεία για τον τρόπο κατασκευής της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές ανακαλύψεις για τον τρόπο κατασκευής της μεγάλης πυραμίδας του Χεόπος φέρνουν στο προσκήνιο την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην αρχαία  Αίγυπτο και ρίχνουν φώς σε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Μια “ράμπα” 4.500 ετών  και το κλιμακοστάσιο σε ένα πανάρχαιο λατομείο εντοπίστηκαν από ερευνητική ομάδα αρχαιολόγων οι οποίοι συνδένουν τα νέα ευρήματα με την κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα σύμφωνα με το Live Science.

Η αρχαία ράμπα ανακαλύφθηκε στην περιοχή Χατνάμπ από ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ στην Αγγλία. Εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν οι τεράστιες πέτρες από αλάβαστρο με σχοινιά και έλκηθρα.

Δύο κλιμακοστάσια στα πλάγια φέρουν οπές όπου ήταν δεμένα τα συρματόσχοινα για να είναι εφικτό το σύρσιμο των μεγάλων πετρών.

Η πυραμίδα του Χέοπα γνωστή ως η “Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας” είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας. Αποτελεί το μοναδικό από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου νο που σώζεται μέχρι σήμερα.

“Το σύστημα αποτελείται από μια κεντρική ράμπα πλαισιωμένη από δύο κλιμακοστάσια με πολυάριθμες οπές”, δήλωσε στο Live Science ο Yannis Gourdon, συν-επικεφαλής της αποστολής στο Χατνάμπ. “Με την χρήση ενός έλκηθρου που μεταφέρει ένα πέτρινο μπλοκ, το οποίο ήταν δεμένο με σχοινιά σε αυτούς τους ξύλινους στύλους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπόρεσαν να βγάλουν τις πέτρες αλαβάστρου από το λατομείο σε απότομες πλαγιές με κλίση 20% ή περισσότερο”.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη του είδους της και δείχνει ξεκάθαρα ότι χρονολογείται τουλάχιστον στην εποχή του Χέοπα, κατά την οποία κατασκευάστηκε η ύψους 147 μέτρων Μεγάλη Πυραμίδα.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα