Search

Διεθνής ημέρα Τρανς Μνήμης – Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων

540

Στη σκιά της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου στην Ελλάδα αλλά και συνολικά 369 τρανς ατόμων που δολοφονήθηκαν το 2018 σε όλο τον κόσμο οργανώθηκε ημερίδα αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, τα τρανς θύματα μίσους σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 369 φέτος, την ώρα που ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 325. Το 85% των θυμάτων είναι γυναίκες και από αυτές το 62% εργάτριες του σεξ και το 65% γυναίκες πρόσφυγες ή μετανάστριες. Στην Ελλάδα σημειώθηκαν φέτος 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αυτά τα 47 ήταν περιστατικά με ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επίσης, το 18% των θυμάτων ήταν τρανς άτομα. Όπως επισήμανε η κ. Γαλανού οι διακρίσεις μίσους κατά τρανς προσώπων είναι κυρίως κατά προσφύγων ή αφορούν σε περιστατικά διακρίσεων, ενώ διαρκώς αυξάνονται και τα περιστατικά ενάντια στους τρανς άνδρες.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, και είναι ημέρα μνήμης για όσα τρανς άτομα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, αλλά και αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην καθημερινότητά τους, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

«H Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την τρανς κοινότητα»  τόνισε η πρόεδρος του ΣΥΔ κα Μαρίνα Γαλανού μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον «Αθήνα 9.84» και στους  Τζίνα Μοσχολιού και τον Νεκτάριο Νώτη.

«Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο, πάνω από 90, τιμούμε την μνήμη όλων των τρανς ατόμων που δυστυχώς κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερα. Φέτος είχαμε 369 θύματα που δέχθηκαν επιθέσεις για έναν και μόνο λόγο: γιατί απλά είναι τρανς.

Γιατί οι προκαταλήψεις εναντίον των τρανς ανθρώπων θέλουν το τυφλό μίσος, το μίσος που φέρνει τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις δολοφονίες. Βεβαίως η πολιτεία θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και επί παραδείγματι να υπάρξουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας όπως σε άλλες αποκλεισμένες ομάδες. Η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τους αντιρατσιστικούς νόμους».

Για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, υπογράμμισε, τη σημασία του, ωστόσο ανέδειξε μερικά από τα προβλήματά του, όπως τη δικαστική διαδικασία, το κόστος της διαδικασίας που ανέρχεται σε 420 ευρώ μόνο για τα παράβολα, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναφέρθηκε στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.  «Η αποψινή εκδήλωση μας θυμίζει ότι τα ανθρώπινα, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα έχουν φυσική ανάγκη την αντίστοιχη νομοθεσία που τα προστατεύει αλλά για να ανθίσουν πρώτα από όλα έχουν ανάγκη την αλλαγή της κοινωνικής στάσης της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτά».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, παρατήρησε ότι «έχουμε κάνει πολλά ως τώρα αλλά ποτέ δεν θα φτάνουν γιατί στη φιλοσοφία μας είναι η παράσταση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, τόνισε για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ότι «ηνεξάρτητη δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της, θα βρει τους ενόχους και θα αποδώσει δικαιοσύνη».

Εκ μέρους του Ποταμιού, η Γιάννα Παναγοπούλου παρατήρησε ότι «Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς γιατί είναι θέμα αντίληψης της κοινωνίας ότι πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να υλοποιείται στην πράξη».

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε ότι «οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε επίπεδο κυβερνητικό στην Ευρώπη έχουν προωθήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ωστόσο «στη χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν με βραδείς ρυθμούς και τα δικαιώματα χρειάζονται αγώνα για να κατοχυρωθούν».

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας, Πάνος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με διεμφυλικούς στο υπουργείο προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι «η τάση μας είναι να κρύβουμε την αλήθεια και να ντρεπόμαστε. Μπορεί να είμαστε σιωπηλοί αλλά δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο από παλιότερη ομιλία του Ζακ Κωστόπουλου το 2011 για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης

Μετά την ημερίδα ακολούθησε πορεία προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τους συμμετέχοντες να κρατούν κεριά στα χέρια.

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *