back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Επαναλειτουργεί το φθινόπωρο του 2019 το θέατρο Λυκαβηττού

Διαβάστε επίσης

Το φιλόδοξο σχέδιο επαναλειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού το φθινόπωρο του 2019 παρουσίασαν σημερα η Περιφέρεια Αττικής, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο οικονομικός σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα

Ο σχεδιασμός του έργου αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Θεάτρου Λυκαβηττού αλλά και της επαναδιαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου ανακοινώθηκε σήμερα, μέσα από ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμα που προβλέπει την επαναλειτουργία του χώρου το φθινόπωρο του 2019. Το Θέατρο Λυκαβηττού αποκαθίσταται για να επαναλειτουργήσει ως μητροπολιτικός Πολιτιστικός Πόλος και ως χώρος αναψυχής. Οι ανάδοχοί για το θέατρο του Λυκαβηττού και για τον περιβάλλοντα χώρο θα επιλεγούν μέσα από πανευρωπαϊκές διαγωνιστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΤΑΔ ΑΕ Γιάννη Πολύζου, η ολοκληρωμένη μελέτη των στατικών και ηλεκτρολογικών μελετών θα έχει κατατεθεί στη διεύθυνση προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής στις 7 Δεκεμβρίου του 2018, αρχές Απριλίου του 2019 θα εγκατασταθεί στον χώρο ο ανάδοχος που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, ο οποίος εντός 6 μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο, το οποίο θα αποδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, που θα είναι ο διαχειριστής.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ο διαγωνισμός ιδεών για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θα ανοίξει 10 Δεκεμβρίου, θα κλείσει 8 Μαρτίου και σε 1,5 μήνα θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση του θεάτρου του Λυκαβηττού αγγίζει τα 1.984.000 ευρώ, ενώ για την αρχιτεκτονική διάμόρφωση δεν έχει οριστεί καθώς δεν υπάρχει ακόμα η μελετη. Ωστόσο έχει οριστεί το ποσό των 250.000 ευρώ για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών.

Οι προκλήσεις

Δύο είναι οι βασικές προκλήσεις για τον κ. Πολύζο όσον αφορά τον σχεδιασμό: πως θα γίνεται η πρόσβαση στο θέατρο του Λυκαβηττού και πως θα διαμορφωθούν τα 13 στρέμματα αλάνας, ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα τοπόσημο με πολιτιστική και περιβαλλοντική διάσταση. Ο κος Πολύζος για το θέμα αυτό, συντάχθηκε  με το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων που προβλέπει την πρόσβαση με μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον που θα συνδέουν το θέατρο Λυκαβηττου με σταθμούς του μετρό, και την σταδιακή απαγόρευση χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου.

Διαχείριση του θεάτρου

Το θέατρο του Λυκαβηττού θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν έχει ωστόσο οριστεί ακόμα ο φορέας που θα διαχειρίζεται το θέατρο Λυκαβηττού, μια σκέψη σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη  Ζορμπά είναι να αναλάβει τη διαχείριση ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί για το Ακροπόλ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείο Πολιτισμού όπως το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνων.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που τεχνικά βγαίνει» δήλωσε για το χρονοδιάγραμμα ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ Γιάννης Πολύζος, επικαλούμενος την ιδιότητα του ως καθηγήτη του ΕΜΠ.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα