back to top
28.6 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

28.6 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα – Οι στόχοι και οι προσδοκίες της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Με βασικό στόχο να γίνει ένα ακόμη βήμα για την εμπέδωση του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιείται σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπου σε λίγη ώρα  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. 

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ η ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί με το δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση από πέρυσι τον Ιούλιο που ξεκίνησε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η προσπάθεια επαναπροσέγγισης που μέχρι σήμερα επιφέρει «μετρήσιμα»- όπως έχει τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- αποτελέσματα σε μία σειρά ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως στην «θετική ατζέντα», χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις διαφωνίες των δύο χωρών και την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα.

Η μέχρι τώρα πρόοδος έχει αποτυπωθεί στον περιορισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών, στην συμφωνία για την διευκόλυνση χορήγησης βίζας σε Τούρκους επισκέπτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Διακήρυξη των Αθηνών, καθώς και στις 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Αναμένεται σήμερα να υπογραφούν και συμφωνίες στα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της Υγείας.

Στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των  επόμενων κινήσεων, με την επόμενη συνάντηση των Μητσοτάκη- Ερντογάν να προσδιορίζεται για την προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, ενώ οι δύο ηγέτες θα είναι μαζί και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα παραμένουν οι διαφωνίες, όπως έγινε σαφές και από όσα δήλωσε ο κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μία κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», ενώ το μήνυμα της Αθήνας είναι πως οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, αλλά το σημαντικό είναι να μην οδηγούν σε κρίσεις.

«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και τη επένδυση στην θετική ατζέντα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο  κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην Milliyet, ότι «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και στις τουρκικές αντιδράσεις για τα την εξαγγελία δημιουργίας των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία της χώρας μας «ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό  έρεισμα στην  κυριαρχία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει  στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος επιδιώκοντας, όπως έχει δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, την αναστροφή της απόφασης αυτής.

Μιλώντας στην Milliyet ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα