back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προβληματισμός για τις μαθητικές καταλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα για το Μακεδονικό

Διαβάστε επίσης

Ο Νοέμβριος παραδοσιακά είναι ο μήνας των μαθητικών καταλήψεων. Φέτος ωστόσο οι καταλήψεις που αφορούν σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα με συνθήματα τύπου «Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», γεγονός που έχει θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θεωρεί αυτά τα φαινόμενα υποκινούμενα.

Αυτή την εβδομάδα, εκτός από την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα μαθητών κρατά κλειστά τα σχολεία ορισμένες ημέρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στο Ωραιόκαστρο υπό κατάληψη τελεί το 1ο Γυμνάσιο, στον Εύοσμο το 4ο Γυμνάσιο, στον Σοχό το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο, ενώ στην Ευκαρπία οι μαθητές έκαναν την Τετάρτη αποχή από τα μαθήματά τους στο 2ο Γυμνάσιο. Υπό κατάληψη τελούν επίσης το ΓΕΛ Νιγρίτας και το Γυμνάσιο Σκοτούσας.
Να σημειωθεί ότι τις περασμένες δύο εβδομάδες καταγράφηκε κύμα καταλήψεων στην Πιερία, την Ημαθία και το Κιλκίς.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία της Σταυρούπολης

Με καταλήψεις ξεκίνησε η εβδομάδα και σε σχολεία της Σταυρούπολης, αφού οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αλλά και στο 3ο και 4ο ΓΕΛ, καθώς και στο 5ο Γυμνάσιο, δεν μπαίνουν στις αίθουσες, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το υπουργείο Παιδείας προς το παρόν δεν σχολιάζει επίσημα τις συγκεκριμένες καταλήψεις, ωστόσο συνεργάτες του Κ. Γαβρόγλου, κάνουν λόγο για «υποκινούμενες και κατευθυνόμενες καταλήψεις» και για ομάδες ή οργανώσεις, μέλη των οποίων «με μηνύματα στα κινητά προσπαθούν να προτρέψουν τους μαθητές σε αποχή από τα μαθήματά τους, καθησυχάζοντάς τα ότι πλέον οι καταλήψεις δεν ποινικοποιούνται».

Στήριξη από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης με ανάρτησή της στο facebook στηρίζει τους αγώνες των μαθητών και καλεί σε πανελλήνιο ξεσηκωμό.
«Συνεχίζουν οι νέοι μας την κατάληψη στο 1ο ΕΠΑ.Λ Σταυρούπολης και ξεκίνησαν οι Μαχητές του 3ου κ 4ου ΓΕ.Λ. καθώς και στο 5ο γυμνάσιο. Φυσικά στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα της νεολαίας μας για την Μακεδονία και καλούμε σε πανελλήνιο ξεσηκωμό, όχι μόνο των μαθητών», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση της Επιτροπής στο facebook.
Οι καταληψίες καλούν τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου για το Μακεδονικό.

Ισίδωρος Ρούσσος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα