back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

«Με τη γραμμή μιας ψεύτικης ελπίδας, ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να φρενάρει την αντιλαϊκή επίθεση, προσπάθησαν να παρασύρουν το ΚΚΕ στη γραμμή πολιτικής κυβερνητικής συνεργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισηγητική ομιλία του στην 20η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Εντύπωση προκάλεσε η άμεση αποδοκιμασία από τον νυν Γ.Γ. του ΚΚΕ, της Κυβερνητικής συνεργασίας ΧΑΡ. Φλωράκη – Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι: «Στην Ελλάδα, έχουμε αρνητική πείρα, από την ολιγόχρονη συμμετοχή του Κόμματός μας, σε διάφορες αστικές κυβερνήσεις και το 1944 και το 1989. όταν ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, αποφασίζει να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης στο όνομα μιας μεταβατικής επιλογής, έχει ήδη δέσει τα χέρια του, ακόμα και όταν δεν δεσμεύεται με επίσημη συμφωνία ή έχει διακηρύξει τη διατήρηση της αυτοτέλειάς του. Καμιά εγγύηση δεν παρέχουν γραπτές ή όχι δεσμεύσεις. Οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς δεν εξαρτώνται από τις πολιτικές συμφωνίες».

«Όσο κι αν οι σειρήνες της αντίδρασης και του οπορτουνισμού τραγουδάνε το τέλος της ιστορίας, το τέλος της εργατικής τάξης και του κινήματός της, η ζωή τους διαψεύδει. Η εργατική τάξη θα ανταποκριθεί αργά ή γρήγορα, στον ιστορικό της ρόλο, στην ιστορική της αποστολή. Στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Επίσης, αναφέρθηκε για τα σχέδια του ΚΚΕ ενόψει και τον εκλογικών αναμετρήσεων το 2019, επισημαίνοντας ότι: «Μπροστά σε εκλογικές μάχες, επόμενες και μεθεπόμενες, το δικό μας επιθετικό σύνθημα είναι η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ώστε να ενισχυθεί η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αστική αντιλαϊκή πολιτική, τον ευρωμονόδρομο, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είτε σε συνθήκες μιας ορισμένης ανάκαμψης του ελληνικού καπιταλισμού, σε συνθήκες είτε μεγαλύτερης είτε πολύ μικρότερης συνοχής της ΕΕ. Η ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος αφορά στην παραπέρα ενίσχυση του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, που αποτελεί την μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών για την εργατική τάξη και το κίνημά μας, που πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες, στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας».

Και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε την ομιλία του, ως εξής: «Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: Δεν έχει ηττηθεί καθολικά η διάθεση για αντίσταση και αντεπίθεση. Αυτή η διάθεση υπάρχει, δεν τσακίστηκε παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έγιναν. Και δεν θα σβήσει χάρη στο ΚΚΕ και στις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν και συμπαρατάσσονται στο κίνημα».

Η Κ.Ε. του ΚΚΕ οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Με τη συμμετοχή 91 κομμάτων από 73 χώρες, ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενείται από το ΚΚΕ.

Το θέμα της φετινής συνάντησης είναι «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας – των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων – στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Η πρωτοβουλία των Διεθνών Συναντήσεων πρωτοξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ αναδεικνύει διαρκώς σ’ αυτές τις Διεθνείς Συναντήσεις πως η πάλη για την ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αποτελεί καθοριστικής σημασίας καθήκον, που σχετίζεται με την ουσιαστική συζήτηση και το ξεκαθάρισμα σοβαρών προβλημάτων στρατηγικής και τακτικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, οι διεθνείς αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Χρήστος Καπούτσης

  • Ετικέτες
  • KKE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα