back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: Πιθανόν εκλογές τον Μάιο – Η κοινωνία λέει όχι στην πόλωση

Διαβάστε επίσης

Για πρωτοφανή διχαστικό λόγο του πρωθυπουργού χθες στην Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο του 12ου συνεδρίου της ΝΔ. Δεν θα τον ακολουθήσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντάμε, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμισσε ότι η κοινωνία λέει όχι στην πόλωση και πρόσθεσε ότι στη δική του χθεσινή ομιλία αφιέρωσε μόνο 10 λεπτά στην κριτική στον κ. Τσίπρα και μία ώρα στον θετικό λόγο που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες για την καθημερινότητά τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να γίνουν εκλογές το Μάιο, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για debate τόνισε ότι προφανώς για να το ζητήσει δεν θεωρεί προνομιακό χώρο τη Βουλή. Εγώ θα είμαι στη Βουλή ανά πάσα στιγμή και όταν προκηρρύξει εκλογές θα συζητήσουμε για debate. Σε ερώτηση τέλος για το αν υπάρχει δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για τη θέση που εξέφρασε στο Μακεδονικό ανέφερε ότι την απάντηση την πήρατε από τον κ.Βέμπερ.
Στο περιθώριο του 12ου συνεδρίου συνάντηση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Μάνφρεντ Βένμπερ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού – Ψηφιακό άλμα της χώρας

«Δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας διακυβέρνησης μας τη δυνατότητα στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ για τον απόδημο ελληνισμό.
Σε άλλη παρέμβαση σε εκδήλωση για τις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση υπογράμμισε ότι το ψηφιακό άλμα της χώρας αποτελεί για τον ίδιο πρώτη και αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιόητα. Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός οριζόντιου υπουργείου Επικρατείας, που θα βρίσκεται υπό τον απευθείας έλεγχο του πρωθυπουργό, το οποίο θα εφαρμόζει ψηφιακές πολιτικές σε όλο το φάσμα των δημόσιων πολιτικών»

Η δεύτερη ημέρα του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στα περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις που θα ανακουφίσουν τους «πολλούς».

Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε για βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση ότι η ΝΔ έρχεται να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διχάσει, όπως επιχειρεί χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα ζήτησε από τους πολίτες να «μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού» και να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. «Άλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία», είπε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: «Ως εδώ και ποτέ ξανά»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι “χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, σκορπούν την πατρίδα μας και τις αξίες μας με τον λαϊκισμό τους ποντάροντας σε πελατειακά βολέματα και παροχές ψίχουλα”. “Νομίζουν ότι ο κόσμος γρήγορα θα ξεχάσει. Εγώ πάντως δεν ξεχνάω και να ξέρουν πως όταν λέω ότι θα τους πάω μέχρι τέλους το εννοώ. Και ασφαλώς και ο κόσμος δεν ξεχνάει”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ένα πλειοψηφικό κομμάτι του Ελληνικού λαού λέει “ως εδώ και ποτέ ξανά” και υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι με μια μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τελειώσανε, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες.
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας μεταξύ άλλων “ότι όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί μέχρι τον κ. Τσίπρα είχαμε αρνηθεί να αναγνωρίσουμε εθνότητα και γλώσσα. Ήρθε ο κ Τσίπρας και τα έδωσε όλα τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, είπε: «Είναι επικίνδυνος για πολλά, αλλά κυρίως γιατί δεν έχει κόκκινες γραμμές, ότι του ζητούν το κάνει, η υποχωρητικότητα απέναντι σε ισχυρούς και ανίσχυρους γείτονες είναι πρωτοφανής, και δεν το κάνει από ανάγκη, το κάνει από επιλογή. Κάνει όλες τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα και δεν κάνει το μόνο που θα ενίσχυε τη χώρα, μεταρρυθμίσεις. Ακούμε να υπερηφανεύεται γιατί μπαίνει στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού χωρίς γραβάτα. Το σημαντικό δεν είναι να φοράς γραβάτα όταν μπαίνεις, το σημαντικό είναι να έχεις ψηλά το κεφάλι όταν βγαίνεις. Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί. Το ατύχημα ΣΥΡΙΖΑ συνέβη και η χώρα καταρρέει, αφού οι υποσχέσεις του ήταν οργανωμένα ψεύδη».

Κλείνοντας είπε: «Η χώρα χρειάζεται μετά τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση αλλά και ευρεία πλειοψηφία και αλλαγή του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Η νίκη πρέπει να είναι συντριπτική, χρειαζόμαστε πανστρατιά, δεν περισσεύει κανείς. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του, αλλά τώρα χρειάζεται ο μέγιστος συναγερμός».

Δείχνοντας τον πρόεδρο του κόμματος, είπε: «Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επόμενος πρωθυπουργός, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελειώσανε, πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη, πάμε για την ανάσταση της Ελλάδας».

Στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ

Την στήριξη του στο Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξέφρασε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η φωνή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη είναι ισχυρή έχει κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό των ηγετών μας σε ολόκληρη την Ήπειρο», τόνισε ο κ. Βέμπερ, και δήλωσε βέβαιος πως η ΝΔ όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι εξαιρετικός πρωθυπουργός, όπως είπε.

Υποστήριξε τέλος ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και η νίκη της θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού, δεν είναι, μη αναστρέψιμη.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα κακέκτυπο δικομματισμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερη γενναιότητα τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας, και η Νέα Δημοκρατία τα θετικά». Συνέστησε επαγρύπνηση, και τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι, μετά πρέπει να γίνουν εκλογές.

Υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «μπορεί το ΠΟΤΑΜΙ να μην είναι το βασικό καύσιμο μπορεί όμως να είναι το βελτιωτικό στη μηχανή στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας».
Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι« η μισή Ελλάδα δεν φτάνει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μην πέφτει στην παγίδα της πόλωσης».
«Μη γίνετε ΣΥΡΙΖΑ του 2014 για να κερδίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι το ΠΟΤΑΜΙ και η Νέα Δημοκρατία έχουν πολλά κοινά αλλά και διαφορές, μεταξύ των οποίων ανέφερε και τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατηγόρησε πάντως την κυβέρνηση ότι την εργαλειοποίησε στην εσωτερική πολιτική σκηνή με αποτέλεσμα να πολωθεί το κλίμα, να χαθεί το επιχείρημα και να επικρατήσει το σύνθημα.

«Η δική μας ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς συνεργάτες του δεν συνεπάγεται το ρόλο προνομιακού συνομιλητή ή μελλοντικού κυβερνητικού συνεργάτη κανενός», τόνισε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας του ΚΙΝ. ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε συντηρητικές λογικές και πολιτικές. Τόνισε την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, και υπογράμμισε ότι η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική συνεργασία, αλλά είναι κάτι πάνω απ’ αυτό και αφορά τα κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα, την αναβάθμιση των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, τη συνταγματική αναθεώρηση, την παιδεία, την διαφάνεια και την αξιοκρατία στο κράτος.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα δηκτικό σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε τόσο στα όσα είπε από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλώντας τον για την απόφασή του να μην κληθούν στο Συνέδριο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«Η μη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Ν.Δ, για πρώτη φορά στα χρονικά, δείχνει έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού, αδιαφορία για το δημοκρατικό διάλογο μεταξύ κομμάτων, δυσανεξία απέναντι στις διαφορετικές απόψεις. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παραμυθιάσει τους πολίτες ότι δήθεν αυτός επιδιώκει τη συναίνεση», αναφέρει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Γεωργιάδης Ένωση Κεντρώων:«Καιγόμαστε για μεταρρυθμίσεις»

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης τόνισε ότι “μπροστά στο συμφέρον της χώρας εμείς δεν λογαριάζουμε ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε παρελθόν”.
” Πραγματικά αν ενστερνίζεστε τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη χώρα και θα μας βρείτε στο πλευρό σας. Όχι όμως σαν δεκανίκι, σαν ισότιμο συζητητή στο διάλογο να είμαστε κοντά σας και να βοηθήσουμε. Δεν ζητάμε Υπουργεία, δεν καιγόμαστε για καρέκλες. Για μεταρρυθμίσεις καιγόμαστε”, πρόσθεσε.
“Γνωρίζω ότι αυτό που ζητάω είναι δύσκολο και χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και όλοι σας εδώ το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε”, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα