back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κλίμα σύμπνοιας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Διαβάστε επίσης

Σε κλίμα σύμπνοιας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και αναλύθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στη “σκιά”, όμως της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Επιβεβαιώσαμε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή τα εθνικά δίκαια αγκυροβολούν στη διεθνή νομιμότητα δεν έχουμε λόγο να επενδύουμε στην κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής και πόλωσης” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι υπάρχει παράλληλα απόλυτη ταύτιση με τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο οποίος απάντησε σαφώς στην Τουρκία βάσει της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ενημέρωσε τα κόμματα για τις διαδικαστικές πλευρές της κύρωσης της Συμφωνίας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με αίσθημα ευθύνης η Βουλή θα την επικυρώσει.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε δύο μηνύματα προς την Άγκυρα πως “δεν είναι ανεκτή η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο” και πως δεν θα πρέπει η Τουρκία καλλιεργώντας ένταση να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις.

Σε ότι αφορά το ονοματολογικό είπε πως ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου διευκρινίσεις σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή και αν αυτή θα συνοδεύεται από την επικύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζοντας ότι “η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί σε κοινοβουλευτικά τερτίπια”. Είπε πάντως ότι δεν πήρε σαφή απάντηση.

“Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η απάντηση είναι αποφασιστικότητα και η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων” τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι η απάντηση απέναντι στην ένταση εκ μέρους της Τουρκίας θα πρέπει να είναι ψυχραιμία και νηφαλιότητα και πως η σημερινή κατάσταση με την Άγκυρα αποδεικνύει τη σημασία να κλείνουν εκκρεμότητες όπως αυτή του ονοματολογικού.

Ο Μάριος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα