back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια

Διαβάστε επίσης

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ της Δευτέρας με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς μέσα στις προσεχείς δύο ημέρες.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο αναλυτικά

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 με 500μ.) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ τα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα πελάγη.

Αναλυτικά ο καιρός των Χριστουγέννων

Ανήμερα Χριστουγέννων προβλέπονται χιονοπτώσεις, αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-500μ.) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Από το βράδυ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Τη νύχτα, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι βόρειοι, βαθμιαία στα πελάγη έως 8 μποφόρ. Νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται τη νύχτα προς την Τετάρτη, στα βόρεια.

Ο καιρός ανά περιοχή

Στην Αττική, συννεφιά με τοπικές βροχές και από το απόγευμα, χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με υψόμετρο τα 500μ. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-500μ.). Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το μεσημέρι. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου, ενώ νέα πτώση αναμένεται από τη νύχτα προς την Τετάρτη.

Ανάλογα θα είναι τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μηδέν έως 08 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο περαιτέρω πτώση θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-500μ.) της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Από το βράδυ, σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στην Ήπειρο -κατά τόπους- θα είναι 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (300-500μ.) αρχικά της Θεσσαλίας και βαθμιαία και των υπολοίπων περιοχών. Τη νύχτα, τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, συννεφιά με τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και γρήγορα βόρειοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου και σε αισθητή πτώση από το απόγευμα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά του βόρειου Αιγαίου. Οι άνεμοι, στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία, στα βόρεια από 04 έως 08 και στα νότια από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, στη Ζάκυνθο συννεφιά με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός έως την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς

Την Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό τα 400μ.) της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, ενώ ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Την Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, στα ανατολικά και τα νότια λίγη συννεφιά κατά τόπους αυξημένη, ενώ ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα το πρωί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ, στα ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 28 και στο Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με συννεφιά, κυρίως στη νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους, το πρωί, στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία στα ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί το πρωί, κατά τόπους στα βόρεια.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση, αρχικά στα βόρεια και κατόπιν σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Παράλληλα, θα εκδηλωθούν βροχές, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πεδινά της βόρειας χώρας, και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τις βορειότερες περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι στα πελάγη στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιδείνωση του καιρού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα