back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών

Διαβάστε επίσης

Μετανάστες εργάτες γης από τη Μανωλάδα πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα διαμονής και εργασίας των μεταναστών εργατών.

Τα αιτήματα

– Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.

– Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντα τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη , κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια.

– Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορεις επαρκών υγιεινών χώρων διανομής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή.

-Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας ( μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια ).

– Μεροκάματο 33.57 ευρώ σύμφωνα με το αίτημα τους για εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

– Τακτικό έλεγχο από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

– Υποχρεωτική παροχή ενος τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα.

-Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

– Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.

– Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Αντιπροσωπεία των μεταναστών εργατών γης της Αμαλιάδας, συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Σύμφωνα με τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο κ. Νεφελούδης, δεσμεύτηκε μόνο στο ότι θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μετανάστες εργάτες γης της Αμαλιάδας, που καταστράφηκε ο καταυλισμός τους λόγω φωτιάς.

Στο πλευρό τους, αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα, των Οικοδόμων και του Φαρμάκου, καθώς του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στη συνέχεια, οι μετανάστες εργάτες γης της Αμαλιάδας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην οδό Ευαγγελιστρίας με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργείας Ιματισμού και Δέρματος, Βασίλη Σταμούλη, τους μετέφερε πως εξετάζεται το αίτημα χορήγησης άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η συνάντηση κράτησε μέχρι τις 5:45, περίπου, και έπειτα οι εργάτες αποχώρησαν συντεταγμένα με 4 πούλμαν για την Αμαλιάδα. Να σημειωθεί, επίσης, πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο κτήριο Κεράνη στην οδό Θηβών, ωστόσο ειδοποιήθηκαν ότι δεν βρισκόταν κανείς εκεί και έτσι τελικά συναντήθηκαν στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Κώστας Κορέλλης – Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα