back to top
25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

25.9 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για το “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”: Όταν λάβετε το επόμενο sms για εξετάσεις μην το αμελήσετε

Διαβάστε επίσης

Από τον Μάιο και έως το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και 3 μορφές καρκίνου, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σε πάνελ 4 γυναίκες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για το πως πρόλαβαν με εξετάσεις τον καρκίνο του μαστού.

Το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού επεκτείνεται. Υλοποιείται ήδη και ήδη περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πλέον δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις γυναίκες στις 8 Μαΐου. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκατ γυναίκες.

Αμέσως μετά ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατ γυναίκες 21-65 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν τεστ Παπ, hpv dna τεστ, κολποσκοπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

Τον Ιούνιο τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Πρώτης γραμμής θα είναι ειδικά self tests τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και αναλόγως τα αποτελέσματα θα υπάρχει παραπομπή για κολονοσκόπηση.

Οι δωρέαν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δικαιούχοι θα είναι όλοι πολίτες από 30 έως 70 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό καθώς και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπίδια μικρού προφίλ.

«Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε», δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη.

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές

«Πολύ σπάνια αναλογιζόμαστε τι πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε στο νοσοκομείο» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη σώζει ζωές, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού» πρόσθεσε.

«Είναι ο φόβος ή η αλαζονεία. Η ασθένεια πιστεύουμε ότι αφορά κάποιον άλλον και όχι εμάς. Αυτό πρέπει να πολεμήσουμε. Εδώ έρχεται η Πολιτεία με ένα βαρύ και ακριβό πρόγραμμα να αντιμετωπίσει 4 σημαντικές ασθένεις για τις οποίες η πρόληψη μπορεί να κάνει την διαφορά. Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι η πιλοτική ναυαρχίδα. Ένα πρόγραμμα που αφορά εκατ. γυναίκες. Πήγαμε εμείς στις γυναίκες και δεν περιμέναμε να έρθουν οι γυναίκες σε εμάς, στέλνοντας μήνυμα».

Κάνουμε μάλιστα έκκληση σε όσες γυναίκες δεν ήρθαν για τις εξετάσεις να το κάνουν. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε και ιδιαίτερα για τα υπόλοιπα 3 νοσήματα, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τον οποίο βέβαια έχουμε την δυνατότητα να τον εξαλείψουμε με εμβολιασμό στην κατάλληλη ηλικία.

Επίσης, ο καρκίνος του παχέως εντέρου και βέβαια την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που συνδέονται πολύ με τον τρόπο ζωής μας. Γιατί πριν φτάσουμε στο τομέα των προοληπτικών εξετάσεων πρέπει να δούμε τον τομέα της δημόσιας Υγείας. Να εξηγήσουμε με απλά λόγια στα παιδιά μας ότι υπάρχουν πέντε συνήθειες που μπορεί να είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε. Πέντε συνήθειες. Για το πόσο αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι.

Ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τους πολίτες όταν λάβουν το επόμενο sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να μην το αμελήσουν.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκίνησε την ομιλία του με μία προσωπική ιστορία από μία συνάντηση που είχε με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο όπως ανέφερε υπήρχε μία ιδιαίτερη σχέση.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «Πριν από αρκετά χρόνια είχα την τύχη να είμαι στο σπίτι του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Του είπα κ. πρόεδρε έχετε φτάσει σε αυτή την ηλικία και είστε ακμαιότατος. Μου είπε, “Άδωνι, μην πιστεύεις τίποτα”. Και άρχισε να μου λεει πόσα πράγματα είχε πάθει. Ψαχνόμουν τόσο πολύ που τα έβρισκα όλα από την αρχή. Και ότι βρίσκεις στην αρχή σε αφήνει. Ότι αργείς να το βρεις σε ακολουθεί μία ζωή” μου είχε πει.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα