back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Νέα αναδίπλωση Καμμένου: Ζητά συναινετικό διαζύγιο – Ποια είναι η στρατηγική του

Διαβάστε επίσης

Μόλις λίγα 24ωρα κράτησαν ο «ανένδοτος αγώνας κατά των ολετήρων και των αποταστατών» και οι απειλές για άμεση αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος προχώρησε σε μία νέα αναδίπλωση, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ότι δεν τελεί υπό παραίτηση, εγκαινιάζοντας τη νέα του τακτική, που σφραγίστηκε με το tweet λίγες ώρες αργότερα, με το οποίο ενημέρωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών).

Ζητούμενο η διατήρηση της Κ.Ο.

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Παρασκευής και το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε, πρωταρχικός στόχος του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Καμμένος και οι συνεργάτες του φαίνεται να έχουν καταλήξει στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση της Συμφωνίας, την οποία θα καταψηφίσουν σίγουρα 5 (Καμμένος, Κόλλια-Τσαρουχά, Κατσίκης, Κόκκαλης, Ζουράρις), με αποτέλεσμα να «χαθούν» δύο βουλευτές (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά), αλλά να διατηρείται η Κ.Ο.

Από την άλλη, με τη δήλωση περί ψήφου εμπιστοσύνης «κλείνει το μάτι» προς τον πρωθυπουργό, προαναγγέλλοντας ένα βελούδινο διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάποιους όρους που θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα στη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία όπως εκτιμούν στελέχη των ΑΝΕΛ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα λίγο πριν κατατεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι θα ζητήσει ο Π. Καμμένος

Όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη συνάντηση αυτή ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Εάν ο πρωθυπουργός συμφωνήσει, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο. Εάν δεν συναινέσει και διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ρήξη.

Ο βασικός λόγος που φαίνεται να οδήγησε σε αναδίπλωση του κ. Καμμένο φαίνεται ότι ήταν η επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του την Παρασκευή και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στους κόλπους της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση της πλειοψηφίας των στελεχών του για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ οι παριστάμενοι τον κατηγόρησαν ότι με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Το γραφείο Τύπου των ΑΝΕΛ πάντως διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση της ΚΟ επιμένουν πως ο κ. Καμμένος ζήτησε έγκριση με σκοπό να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα