back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Politico: Οι νέοι «παίκτες» στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Οι ευρωεκλογές του 2014 αποτέλεσαν «ορόσημο» για την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο ριζοσπαστικών κομμάτων τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.

Η “Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) όσο και οι Δημοκράτες της Σουηδίας καθώς επίσης και οι Podemos στην Ισπανία πήραν έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα κέρδισε 6 επιπλέον έδρες από το 2009.

Από τότε ωστόσο πάνω από 100 νέα κόμματα έχουν συγκροτηθεί σε ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, κάποια μάλιστα πρόκειται να στείλουν τα πρώτα μέλη τους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαϊου.

«Η Εναλλακτική για τη Γερμανία» – Ναι, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας κέρδισε μόλις 7 έδρες το 2014, αλλά από τότε έχασε όλους τους ευρωβουλευτές του, που είτε αποσκίρτησαν από το κόμμα είτε επέστρεψαν στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Το κόμμα, το οποίο τώρα έχει αποφασίσει να κάνει προεκλογική εκτστρατεία με κεντρικό σύνθημα “την έξοδο από την Ε.Ε” αναμένεται να κερδίσει έως και 13 έδρες, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα του POLITICO.

«Δημοκρατία Μπροστά» – Το πολιτικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ίσως να εξελιχθεί στο πιο απογοητευτικό νέο μέλος. Ενώ οι υπέρμαχοι της Ευρώπης ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να κερδίσει έως και 30 έδρες συγκροτώντας μια συμπαγή συμμαχία φιλοευρωπαίων, φιλελευθέρων, μετριοπαθών σοσιαλδημοκρατών και κεντρώων χριστιανοδημοκρατών το κόμμα μοιάζει πλέον να διεκδικεί μόλις 19 έδρες. Στο μεταξύ – οι πιέσεις που δέχεται ο Μακρόν στη χώρα του ειδικά λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” έχουν αποσπάσει την προσοχή του Γάλλου προέδορυ από τον στόχο της διαμόρφωσης συμμαχιών εκτός Γαλλίας. Υπάρχει ελπίδα: Οι έδρες που θα καταλάβει ίσως χρειαστούν στη διαμόρφωση μιας ευρειας, υπερ της Ε.Ε πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Αυτό θα τον έκανε βέβαια έναν αδύναμο “παράγοντα” αλλά ίσως είναι καλύτερα από το να μην είναι καθόλου “παράγοντας” εξελίξεων.

«Τα ανερχόμενα κόμματα από την Πολωνία» – Η Πολωνία βιώνει τη δημιουργία δυο νέων κινημάτων που θα μπορούσαν τελικά να “κλέψουν” έδρες απο τα παραδοσιακά κυβερνώντα κόμματα: Το “Νόμος και Δικαιοσύνη” και την “Πλατφόρμα Πολιτών”. Το ακροδεξιό Kukiz’15 του οποίου επικεφαλής είναι ένας πρώην πανκ τραγουδιστής κέρδισε το 2015 42 έδρες στο πολωνικό κοινοβούλιο, αλλά δυσκολεύεται να παραμείνει ενωμένο. Αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 4 από τις συνολικά 52 έδρες της Πολωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να συμμαχήσει με το “Κίνημα 5 Αστέρων” της Ιταλίας. Ένα ακόμα κίνημα, που βρίσκεται στα κεντροαριστερά, επικεφαλής του οποίου είναι ο δήμαρχος της πόλης Słupsk, Ρόμπερτ Μπιεντρόν δεν έχει ακόμα επισημως εγγραφεί ως κόμμα. Δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει έως και 5 έδρες.

«Το κόμμα των Πειρατών στην Τσεχία» – Πρόκειται για ένα πολιτικό κόμμα που επί της ουσιας προήλθε από το κόμμα των Πρασίνων και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση στις τοπικές δημοσκοπήσεις. Οι “Πειρατές” αναμένεται να κερδίσουν έως και 4 έδρες και ίσως συμμαχώντας με τους Γερμανούς Πρασίνους και άλλους θα αποτελέσουν το “success story” του 2019. Το ακροδεξιό “Ελεύθερο και Αμεσοδημοκρατικό κόμμα” είναι επίσης ένας νέος πολιτικός φορέας που θα κερδίσει τουλάχιστον μια έδρα.

«Οι αδιάφθοροι κουρσάροι της Ρουμανίας» – Δύο νέα κόμματα βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να δημιουργήσουν μια κοινή πολιτική πλατφόρμα με βασικό σύνθημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς ενόψει των ευρωεκλογών. Το “plus” του πρώην πρωθυπουργού Ντάτσιαν Τσιόλος έχει ήδη επιλέξει 43 υποψήφιους για τις 33 συνολικά έδρες της Ρουμανίας. Το άλλο κόμμα, είναι η “Ένωση Σώστε τη Ρουμανία” το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Μαζί αναμένεται να κερδίσουν 18% δηλαδή 6 έδρες.

«Οι νεόεισερχόμενοι της Λετονίας» – Τρία από τα πέντε βασικά κόμματα της Λετονίας δεν υπήρχαν πριν από ακριβώς πέντε χρόνια. “Σε ποιον ανήκει το Κράτος;” το νέο κόμμα των Συντηρητικών και το “Κίνημα για!” πρόκειται να κερδίσουν συνολικά 8 έδρες.

«Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της Σλοβακίας» – Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Σλοβακία είχε το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής μόλις 13% των ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και μόλις το 6% των νέων κάτω από 30 χρόνων. Κάθε νέο κόμμα που θα βγει μπροστά λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες ίσως προκαλέσει αίσθηση στο εκλογικό σώμα και να ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής, καθώς στη Σλοβακία αναμένεται και πάλι η μεγαλύτερη αποχή που ίσως αγγίξει το 87%. Αυτοί που ίσως κερδίσουν έδρες δεν είναι άλλοι από το ακροδεξιό “Κόμμα του Λαού για τη Σλοβακία μας” και “me Rodina” που συγκεντρώνουν γύρω στο 9%.

«Η πανευρωπαϊκή αριστερά» – Ούτε το “Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη” (DiEM25) ούτε το Volt Europa συγκεντρώνουν αξιόλογα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αλλά και τα δύο πανευρωπαϊκά, μικρά κόμματα κάνουν αρκετό “θόρυβο” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο έχει επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη που κατεβαίνει υποψήφιος του κόμματος στη Γερμανία. Το δεύτερο έχει επικεφαλής διάφορους νέους που δηλώνουν φιλοευρωπαίοι. Το κόμμα έχει δίκτυο σε όλη την Ε.Ε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα