back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το μεσημέρι της Παρασκευής η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Για τις 14.30 το μεσημέρι της Παρασκευής μετατέθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ανακοίνωση έκανε από την έδρα της Βουλής ο αντιπρόεδρος Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είπε ότι, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί στη 01.30 ξημερώματα Παρασκευής με τοποθετήσεις βουλευτών.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία κατέληξε στην αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο Παρασκευή, με το σκεπτικό ότι, είναι πάρα περίπου 230 οι εγγεγραμμένοι βουλευτές που είχαν ζητήσει να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε νωρίτερα ότι, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε, είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχηγών να ορίσουν την ώρα ομιλία τους.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι, δεν υπάρχει πίεση για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας, καθώς δεν αποτελεί κάποιο επείγον νομοσχέδιο ή προαπαιτούμενο.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει νόημα να οδηγηθεί το σώμα σε ψηφοφορία στις 5 τα ξημερώματα.

Αντ. Σαμαράς: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

Με τη φράση «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, αλλά ιστορική αλήθεια».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι που υποχωρεί σε όλα και αναγνωρίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

«Αυτή η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει την επαίσχυντη συμφωνία έχει γίνει δυστυχώς πιο σκοπιανή από τους σκοπιανούς», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν λύνει τα πρόβλημα, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερο»

 Στ. Θεοδωράκης: «Δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία»

Με μια αιχμηρή εισαγωγή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας πλέον ως ανεξάρτητος βουλευτής, διερωτήθηκε ποιος σκότωσε την ΚΟ του Ποταμιού, στη σκιά της ανεξαρτητοποίησης των Αμυρά, Ψαριανού. Σεβόμενος τη βαρυτήτα της περίστασης δεν θα απαντήσω σήμερα, αλλά τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τη συμφωνία, παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία απο τους γείτονες μας, επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης, υπενθυμίζοντας οτι τουλάχιστον 140 χώρες την αναγνωρίζουν μέχρι σήμερα με το συγκεκριμένο όνομα. Εμφανίσθηκε επικριτικός προς την κυβέρνηση, λέγοντας οτι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα αν είχε προσκαλέσει σε διάλογο και συζήτηση τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, συνυπήρξε με ακροδεξιούς εθνικιστές. Σήμερα παριστάνετε τους αμόλυντους προοδευτικούς, δεν είστε, δήλωσε με νόημα ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας οτι ο πραγματικός φόβος της είναι η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για να μην περάσει , όπως είπε, η καυτή πατατά στα δικά της χέρια. Η αλήθεια είναι κύριοι της ΝΔ, οτι δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η επιδίωξη του συμβιβασμού, είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, τονίζοντας οτι σε περίπτωση μη κύρωσης της Συμφωνίας η χώρα θα συγκρουστεί με ΕΕ, και ΝΑΤΟ. Όλοι οι σύμμαχοι θα είναι απέναντι στην Ελλάδα, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι μόνοι που θα χαρούν θα είναι η Τουρκία και η Ρωσία.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωράκης αφού έκανε λόγο για άνισο πόλεμο, τόνισε οτι το Ποτάμι μπορεί να έχασε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δεν θα χάσει όμως το κέντρο, τον προσανατολισμό του και την πυξίδα του.

Φ. Γεννηματά:« Ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε ως υπηρέτης ξένων συμφερόντων»

Το ΚΙΝΑΛ, λέει ξεκάθαρα όχι σε αυτή τη συμφωνία, τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτούργησε ως υπηρέτης ξένων συμφερόντων που δεν τους ενδιαφέρουν , όπως είπε, τα προβλήματα των δυο κρατών. “Απέναντι σας έχετε τον ελληνικό λαό, go back κ. Τσίπρα, είναι το μήνυμα από τον ελληνικό λαό , που λέει ένα ηχηρό ως εδώ. Ο βολικός κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τη δουλειά . Η ΝΔ αγωνιά μη τυχόν και βρει το θέμα ανοιχτό μετά τις εκλογές. Οι πρόθυμοι ανησυχούν μην πάει χαμένος ο κόπος τους”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού. Δεν έχει, όπως τόνισε, τη δική της πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό a la carte.

H κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τη συμφωνία εθνικά επιζήμια γιατί δίνει γλώσσα και ταυτότητα. Στην πράξη εκχωρείτε το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στη γειτονική χώρα. Και όλες οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ επιβεβαιώνουν αυτό ακριβές, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα συνδέονται αναμφίβολα με την αρμονική συνύπαρξη με τη γειτονική μας χώρα , με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής επιδίωξης.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, την οποία κάλεσε να αφήσει τις εθνικιστικές κορώνες, αλλάξατε στάση 50 φορές, είπε η κ. Γεννηματά, και δώσατε άλλοθι στον κ. Τσίπρα για να αποφύγει τη συνεννόηση.

Κλείνοντας την ομιλία της, σε μια υψηλών τόνων αποστροφή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: Μη γίνεστε πέρα από πολιτικός χορηγός της ΝΔ, τώρα και χορηγός της Χρυσής Αυγής. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, της προοδευτικής παράταξης . Δεν είμαστε απάτριδες.

Ν. Κοτζιάς: «Χάσατε τους βάρβαρους σας για αυτό λυπάστε»

«Δείτε τη μεγάλη εικόνα μια χώρα αλλάζει το όνομα της, το Σύνταγμα της», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Χάσατε τους βάρβαρους σας για αυτό λυπάστε», είπε ενώ τόνισε πως αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση μέσω της Συμφωνίας είναι ότι «πήραμε γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes χρήση του ονόματος και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό, συνταγματικές αλλαγές, τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και αναγνώριση της αρχαίας ιστορίας μας».

Ντ. Μπακογιάννη: «Eμείς δεν θέλαμε να δώσουμε γλώσσα και εθνότητα»

«Να δεχθώ ότι η Συμφωνία πρόσκαιρα θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά μακροπρόθεσμα θα δράσει αποσταθεροποιητικά», ανέφερε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στην περίοδο που εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών, είπε είναι «λάθος ότι η ΝΔ δεν ήθελε λύση, όμως εμείς δεν θέλαμε να δώσουμε γλώσσα και εθνότητα».

«Ό,τι διαπραγματεύσεις κάναμε, την κάναμε με όσα βρήκαμε έτοιμα από εσάς», ανέφερε ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού ο Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι επί μακρόν η ΝΔ έκανε διαπραγματεύσεις για το όνομα «Μακεδονία (Σκόπια)».

Π. Καμμένος: «Σενάριο διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ»

Παραίτηση βουλευτών για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ στην ομιλία του έκανε λόγο για σενάριο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ που απεργάζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, καταλογίζοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό απόλυτη αχαριστία.

«Σε λίγες ώρες η Μακεδονία δεν θα είναι μία και μόνο ελληνική. Σήμερα γελάνε όλοι παρέα, Σλάβοι, Αλβανοί, ο κ. Κοτζιάς, οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και έξι «Εφιάλτες» που θα πουλήσουν αιώνων ιστορία και πολιτισμό, μία εθνική προδοσία», υπογράμμισε.

«Οι αλυτρωτισμοί έχουν θεριέψει. Η συμφωνία αυτή μετατοπίζει το πρόβλημα μέσα στην Ελλάδα», παράλληλα, ανέφερε ότι «θα δούμε αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, όταν μπουν στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Καμμένος.

Δ. Κουτσούμπας: «Κατάπτυστη η Συμφωνία των Πρεσπών»

Για κατάπτυστη συμφωνία που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου έκανε λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως τόνισε οι αναφορές σε μακεδονικό λαό, ιθαγένεια και γλώσσα αφήνουν περιθώρια για μελλοντικές αμφισβητήσεις και δίνουν τροφή στον εθνικισμό τόσο εδώ, όσο και στη γειτονική χώρα.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση μίλησε για «τσιράκια» των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που είναι έτοιμη να κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά.

Β. Λεβέντης: «Από αύριο η Ελλάδα θα έχει εθνικό πένθος»

«Από αύριο η Ελλάδα θα έχει εθνικό πένθος», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Αυτή η συνθήκη μπορεί να είναι επωφελής για τον Ζαέφ, αλλά είναι χρέος της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές να την ακυρώσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

 

Δημήτρης ΡάντοςΣτέλλα Παπαμιχαήλ – Απόστολος Χονδρόπουλος – Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα