back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η καθοριστικότερη εβδομάδα έως… την επόμενη

Διαβάστε επίσης

Η συνεδρίαση του ΕurowWorking Group της προηγούμενης Πέμπτης ήταν περισσότερο μία άμεση προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά παρά μία «επιθετική» κίνηση των πιστωτών ενόψει της εκταμίευσης των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση, κανείς δε θα ήθελε να ανοίξει ελληνικό ζήτημα εντός της ΕΕ. Παράλληλα όμως κανένα μέλος του Eurogroup δεν επιθυμεί να προκύψει εκ των πραγμάτων ελληνικό ζήτημα όταν θα προχωρά η έγκριση της εκταμίευσης. Και ειδικά η γερμανική πλευρά η οποία καλείται να εγκρίνει την εκταμίευση μέσα από κοινοβουλευτική επιτροπή προεδρευόμενη από μέλος του ακροδεξιού AfD.

Το ερώτημα είναι… πού θα βρεθεί ο συμβιβασμός, καθώς από τα 16 προαπαιτούμενα που χρονίζουν από τον προηγούμενο Ιούνιο και έπρεπε να εκπληρωθούν έως τον Δεκέμβριο, θεωρείται απίθανο η Ελλάδα να έχει εκπληρώσει κάποια βασικά από αυτά (π.χ. αποκρατικοποιήσεις, ορισμούς γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, ενίσχυση ΑΑΔΕ). Την ίδια μάλιστα ώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι Βρυξέλλες δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις συνομιλίες.

Η απάντηση πάντως φαίνεται σχετικά απλή. Το νέο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας θα πρέπει να είναι αρκούντως αποτελεσματικό προκειμένου να αλλάξει το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Και η αποτελεσματικότητά του δεν θα κριθεί μόνο από τα ποσοτικά όρια προστασίας που θα τεθούν αλλά από την ευκολία εφαρμογής τους.

Πηγές των Βρυξελλών και την Φρανκφούρτης συνεχίζουν να τονίζουν ότι η συγκεκριμένη δέσμευση (περιλαμβάνεται στη λίστα των 16) είναι σημαντική και επί της ουσίας προάγγελος της ευρύτερης νομοθέτησης για τη συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Και μπορεί οι δηλώσεις περί «ενδεχόμενου νέας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών» να εκλαμβάνονται ως μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, ωστόσο η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό ζητούμενο τους επόμενους μήνες. Και σίγουρα τους πρώτους μετεκλογικούς, όποτε κι αν αυτοί έρθουν…

Γιάννης Παπαγεωργίου

  • Ετικέτες
  • AfD
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα