back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η απειλή των fake news

Διαβάστε επίσης

Στα συμπεράσματα της χθεσινής συζήτησης με τίτλο “Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εποχή των fake news” μίλησε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις στον Αθήνα 9.84.

Η συζήτηση για τα fake news διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Βασικοί ομιλητές ήταν εκτός από τον Θ. Γεωργακόπουλο, ο Δημήτρης Ξενάκης, συν-ιδρυτής και εκδότης του InsideStory και ο Θάνος Σιτίστας, Διαχειριστής του Ελληνικά hoaxes.

Συζητήσαμε κυρίως γιατί το φαινόμενο είναι “πιο έντονο” όσο περνάει ο καιρός, ανέφερε στην εκπομπή Και Μία Και Δύο Μία με Δύο και στις Μυρσίνη Λιοναράκη και Δομίνα Διαμαντοπούλου, ο κ. Γεωργακόπουλος.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που έρχεται με τις ευρωεκλογές και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα fake news στην αναμέτρηση αυτή, κυρίως εξαιτίας της επιρροής τρίτων χωρών που πολεμούν την Ευρώπη.

Σχετικά με την ευθύνη του δημοσιογράφου, σημείωσε ότι “σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν αναπαράγουμε κάτι χωρίς διασταύρωση”, ωστόσο επέμεινε ότι “fake news δεν είναι τα λάθη των δημοσιογράφων αλλά η ηθελημένη παραπληροφόρηση”. Το πρόβλημα, όπως διευκρίνισε, είναι με αυτούς που διακινούν τις ψεύτικες πληροφορίες ενώ γνωρίζουν ότι είναι ψεύτικες.

Επικεντρώνοντας το ζήτημα στην χώρα μας, ο κ. Γεωργακόπουλος εξήγησε ότι έχουμε ήδη μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης, “άρα πάνω σε αυτό έρχονται και πατάνε και τα fake news”.

Υπενθύμισε μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη που έχουμε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε είναι στο 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 50 με 60% .

“Η ευθύνη δεν είναι στα ΜΜΕ που κάνουν προσπάθειες διασταύρωσης αλλά στα social media”, ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι σήμερα ο περισσότερος κόσμος ενημερώνεται “κυρίως από το διαδίκτυο”. 

“Οι πλατφόρμες αυτές δεν έχουν φίλτρα και δεν κάνουν προσπάθεια να βρουν λύση, παρά μόνο όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο και τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων”, είπε, προσθέτοντας ότι “μόνο τότε απευθύνονται στο Κονγκρέσο ή υπόσχονται ότι θα βρούν τρόπους να περιορίσουν το φαινόμενο”.

Newsroom Αθήνα 9.84 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα